“Met het onderzoek willen we inzicht krijgen in hoe het beroep op de Wmo 2015 en de Jeugdwet zich op middellange termijn ontwikkelt”, schrijft VNG op de eigen website. Aanvankelijk zou het CPB de door gemeenten aangeleverde gegevens analyseren. Maar de gemeenten hebben besloten het heft in eigen hand te nemen.
Zorgen en wensen
VNG zet deze stap naar eigen zeggen omdat het CPB niet op korte termijn met een analyse voor de dag kan komen. Mede vanwege alle drukke werkzaamheden rond de verkiezingen. Dat terwijl diezelfde verkiezingen en de toekomstige kabinetsformatie een uitgelezen kans voor NVG zijn om zorgen en wensen onder de aandacht te brengen. “Om daadwerkelijk effectief te zijn moeten deze wel onderbouwd kunnen worden met betrouwbare informatie”, schrijft NVG. En dus moet de analyse snel gemaakt worden.
Geen nieuwe toestemming nodig
VNG stelt zich op het standpunt dat het zelf de data mag gebruiken zonder nieuwe toestemmingsverklaring te vragen. “Wij gaan ervan uit dat u geen bezwaar heeft tegen het gebruik van de IB-data voor deze analyse”, schrijft VNG in een brief aan de eigen leden. Wie wel bezwaar heeft, kan dat binnen 14 dagen kenbaar maken.
c.blankers1@kpnplanet.nl
Ik maak bezwaar! maar goed ik ben geen lid maar een burger die veel ellende in gemeente As… heeft ondervonden en nog steeds. Hoe kan het dat de gemeente zelf een onderzoek gaat doen. Wie keurt haar eigen vlees? En wat bedoelt de gemeente met houdbaarheid? Wmo( wet maatschappelijke onderdrukking) verkeert in staat van ontbinding. Wat een ellende maken we mee in de Wmo!