Gemeenten beginnen in paniek te raken over het uitblijven van facturen vanuit de jeugdzorg. Zo blijft het onduidelijk wat de kosten zijn. De gemeenten vrezen tekorten, maar hebben er geen zicht op hoe hoog die zijn. Dat brengt de inkoop voor 2016 in gevaar en de inhoudelijke sturing op de zorg.
De behoefte aan monitoring wordt steeds urgenter, schrijft Binnenlands Bestuur. Dat geldt niet alleen voor de jeugdzorg, maar ook voor de Wmo 2015 en de Participatiewet, zo stelt de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR). Want gemeenten en regio’s moeten nu voor 2016 zorg gaan inkopen, maar de financiële situatie is zo onzeker dat het maken van afspraken bijna onmogelijk is.
Bonnetjes
Te langzaam wordt de gemeenten duidelijk hoe de vlag erbij hangt. Veel gemeenten hebben het eerste half jaar van 2015 gewerkt met voorschotten. Vanaf nu komen de bonnetjes binnen, of zouden binnen moeten komen. De regio Zuidoost-Utrecht verwacht een tekort van zes miljoen euro in 2015 en 2016, voor de zwaarste vorm van jeugdzorg. Over de tekorten bij de lichtere vormen kan de regio nog niks zeggen.
Sturingsinstrument
Gemeenten lopen achter de feiten aan. En zorginstellingen weten niet of ze volgend jaar nog wel contracten hebben. Dat zet de inhoudelijke invulling van de transformatie onder druk. Over innovatieve zorg of het sturen op minder zware zorg wordt niet gesproken. De gemeenten hebben dringend behoefte aan een sturingsinstrument.