Gemeenten moeten cliënten ondersteunen in hun proces om te participeren in de samenleving. Het gebruik maken van sociale netwerken blijkt in de praktijk namelijk moeilijk voor cliënten. Dat blijkt uit een raadpleging onder bijna 6000 mensen met een beperking en mantelzorgers die met de transitie van de AWBZ naar Wmo te maken krijgen, schrijft Jacques Loomans, Directeur Zorgbelang Noord-Holland, in zijn blog op Skipr.
“Voor eigen regie is het nodig dat mensen keuzemogelijkheid hebben. Slechts 40 procent ervaart die mogelijkheid”, aldus Loomans. Onder het motto Aandacht voor Iedereen is Zorgbelang Noord-Holland regionaal actief om belangenbehartigers toe te rusten voor de transitie van de AWBZ. “Er moeten nog heel wat stappen gezet worden om het cliëntperspectief bij de transitie recht te doen”, aldus Loomans. Uit het onderzoek onder cliënten en mantelzorgers blijkt dat maar 57 procent van de deelnemers aan het onderzoek het ‘een beetje’ eens is met de stelling “Ik durf aan familie te vragen als ik hulp nodig heb”. Hulp aan de buren vragen durft slechts 35 procent en voor extra kwetsbare burgers zijn deze percentages nog lager; mensen met een verstandelijke beperking scoren 56 procent respectievelijk 25 procent en mensen met psychische/psychiatrische problematiek scoren 49 procent en 21 procent.
Ondersteuningsvraag
De stelling “Ik heb het gevoel dat ik meetel in de maatschappij” onderschrijft slechts 38 procent een beetje. Van de mensen met een verstandelijke beperking en mensen met psychische/psychiatrische problematiek onderschrijven nog geen een op de drie deze stelling ‘een beetje’. Zo’n 44 procent van de deelnemers voelt zich serieus genomen als ze ondersteuning vragen bij het gemeenteloket. Slechts een derde van de mensen met een verstandelijke beperking en mensen met psychische/psychiatrische problematiek onderschrijven (een beetje) deze stelling een beetje. “Hier is veel verbetering te realiseren, vinden wij als belangenbehartigers”, schrijft Loomans.
Transitie AWBZ
Een van de adviezen naar aanleiding van de monitor is dat gemeenten de cliënten de mogelijkheid moeten bieden zich te laten ondersteunen door een onafhankelijke cliëntenondersteuner. Daarbij is ook aandacht nodig voor de mantelzorger om te voorkomen dat deze niet overbelast raakt. Lees meer in Loomans blog Transitie AWBZ: de burger verdient een vol glas op Skipr.