Bijna zeven van de tien gemeenten geven meer geld uit aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dan ze van het Rijk binnenkrijgen. Dit blijkt uit een recente rapportage van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Volgens het SCP geeft een groot aantal gemeenten “veel meer geld uit dan zij van het rijk voor de Wmo krijgen”. Het SCP heeft niet kunnen achterhalen waar deze budgetoverschrijding in zit. Wel constateert het SCP dat de overschrijding niet is terug te voeren op de huishoudelijke hulp. Hiervoor geven de gemeenten juist minder uit dan het rijk beschikbaar stelt.
Eigen bijdragen
Ruim tachtig procent van de gemeenten doet pogingen om de kosten van de Wmo te beteugelen, ondermeer door eigen bijdragen in te voeren. Ouderenbond ANBO maakt zich hier grote zorgen over. Volgens ANBO hanteert een grote meerderheid van de Nederlandse gemeenten inkomensgrenzen voor Wmo-voorzieningen, ondanks een verbod daarop. ANBO vindt dat staatssecretaris Van Rijn maatregelen moet nemen om de gemeenten te dwingen zich aan de wet te houden.
Geen uitvoeringsloket
De nieuwe SCP-directeur Kim Putters waarschuwt daarnaast voor het al te makkelijk doorschuiven van zorgtaken naar de burger. “De burger is geen uitvoeringsloket van de overheid”, zegt Putters in een interview in de Provinciaal Zeeuwse Courant (PZC). “Ik zie dat we snel begrippen als zelfredzaamheid en gemeenschapszin in de mond nemen, maar wat wordt daarmee bedoeld?”
Onvoltooid
Het SCP stelt daarnaast vast dat het Wmo-beleid gemeenten er maar ten dele in geslaagd zijn om een samenhangend, integraal Wmo-beleid te ontwikkelen. Ook de omslag van claim- en aanbodgericht naar vraag- en resultaatgericht werken is volgens het SCP nog niet voltooid. Wel ziet het SCP dat gemeenten in toenemende mate ‘outreachend’ werken en cliënten- of belangenorganisaties bij het Wmo-beleid betrekken.