Zeker 35 Nederlandse gemeenten, met samen 1,5 miljoen inwoners, veilen de thuiszorg per afslag op een marktplaatsachtige website. Deze werkwijze helpt gemeenten zo goedkoop mogelijk zorg in te kopen. Dat meldt de Volkskrant op basis van gesprekken met betrokkenen en documenten die de krant in bezit heeft.
Op de veilingwebsite kunnen zorgaanbieders zien wat een concurrent biedt per cliënt. Als een zorgbedrijf zijn tarieven tegen het sluiten van de biedingsperiode verlaagt, blijft de veiling langer open om anderen de gelegenheid te geven nog lager te bieden. Verder kunnen ondernemers de site zo instellen dat hun bod automatisch wordt verlaagd, zodra een concurrent scherper biedt.
Werkgevers en werknemers zijn kritisch over de internetveilingen. Deze ondermijnen de kwaliteit van de zorg vrezen zij. Enkele gemeenten zouden via de veiling thuiszorg zo goedkoop inkopen dat zorgbedrijven hun personeel onmogelijk cao-lonen kunnen betalen. “Een bizar systeem. Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt”, zegt directeur Zion Jongstra van marktleider TSN Thuiszorg tegen de Volkskrant. Bestuurder Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV: “Als je kwalitatief goede zorg wilt inkopen ga je niet elke oma op internet veilen.”
‘Doorgeschoten marktwerking’
Het veilen van thuiszorg door gemeenten komt door de doorgeschoten marktwerking, die alleen maar erger wordt door de “idiote bezuiniging” van het kabinet op de zorg. “ Dit laat zien wat er gebeurt als gemeenten 40 procent moeten bezuinigen op de thuiszorg.” Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks heeft dat donderdag gezegd in een reactie op het bericht over de veilingen. Voortman zegt dat zorg moet uitgaan van kwaliteit. “Dat bereik je door aan de mensen zelf te vragen wat ze willen en ervoor te zorgen dat mensen hun eigen zorgverlener kunnen houden. Dat werkt beter dan zorgaanbieders tegen elkaar op te laten bieden.” Ook de SP reageert verontwaardigd op de onlineveiling van thuiszorg. “Thuiszorg als koopwaar. Hoe diep kunnen gemeenten nog zinken?” twittert Kamerlid Tjitske Siderius.
Minicompetitie
Directeur Marvin Hendrikse van Stipter, het bedrijf achter de internetveiling, weerspreekt de kritiek: ‘Wij hebben een toewijzingsinstrument ontwikkeld waarmee gemeenten bij de aanbesteding van thuiszorg een minicompetitie kunnen organiseren tussen door hen geselecteerde thuiszorgaanbieders”.