Mensen die veel gebruikmaken van zorg, zoals chronisch zieken en ouderen, gaan de lagere kosten voor het eigen risico vooral terugzien in hun portemonnee. Zij betalen nu veelal de volle 385 euro per jaar en dat wordt dus een stuk minder. “Maar het is geen cadeautje”, zegt Koolman over de halvering. Hij bedoelt: de kosten voor de maatregel worden becijferd op 5 miljard euro per jaar en dat geld moet ergens vandaan komen.
Zorgkosten dalen niet
De totale zorgkosten dalen bovendien niet. Sterker nog: in het gunstigste geval blijven ze gelijk, maar de verlaging van het eigen risico kan mensen volgens Koolman ook aanzetten om sneller naar het ziekenhuis te gaan. Dan zouden de zorgkosten kunnen stijgen. Mensen die veel van zorg gebruikmaken, gaan daar minder aan bijdragen omdat ze minder eigen risico betalen. De mensen die weinig zorg gebruiken, gaan juist meer bijdragen. “En in het algemeen is het zo: jongere mensen zijn gezonder en maken minder gebruik van zorg.” Zij gaan dus meer betalen dan ze nu doen.
Of je dat moet willen, is een politieke vraag, zegt Koolman. “Je kunt zeggen: jonge mensen moeten al veel geld opbrengen voor de oudere generaties en hebben daarnaast te maken met bijvoorbeeld hoge huizenprijzen. Maar je kunt ook zeggen: jonge en gezonde mensen kunnen wel wat hebben.” (ANP)
c.blankers1@kpnplanet.nl
Elke generatie kent een ‘crisis’. Nu wordt deze generatie mee geconfronteerd met een situatie. Aan deze generatie wordt gevraagd solidair te zijn. Wij en andere generaties waren het ook in hun tijd. Ht hoort ook bij hun ontwikkeling. Ze mogen meer dan wij ooit mochten en hebben meer vrijheid. Verantwoordelijkheid hoort er ook bij. Het is niet altijd vrijheid blijheid meneer Koolman. Deze generatie mag ook iets teruggeven. Dat hebben eerdere generatie ook gedaan.
wcroes@brederijn.nl
Overall zullen door het verlagen van de drempel de zorgkosten stijgen. Sowieso zou dit door de toenemende vergrijzing gebeuren en per saldo zal eigen bijdrage verlagen tot sterke verhoging van de premie voor iedereen leiden. Wel stukje solidariteit en gaan kwetsbaren minder meer betalen. Overigens in vergelijking met andere europese landen nog steeds hoge kwaliteit prijsverhouding.
Frans Brouwer
dat heet solidairiteit – ook de chronisch zieken zullen een hogere zorgpremie krijgen – eigenlijk had er helemaal geen eigen risico moeten zijn.