Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal coronabesmettingen die een link hebben met de viering hoger, staat in de brief. Dat komt volgens de GGD door het gebruik van zelftesten, waardoor niet alle besmettingen bij de GGD gerapporteerd worden. Ook zal niet iedereen bij het bron- en contactonderzoek hebben gemeld dat ze bij de bijeenkomst bij de Johan Cruijff ArenA aanwezig waren.
Van de zestien besmette personen gaven drie mensen aan tijdens hun besmettelijke periode bij het kampioensfeest te zijn geweest, maar waarschijnlijk al eerder elders te zijn besmet. De overige dertien positief geteste personen gaven aan bij de viering te zijn geweest en dit als meest aannemelijke bron voor hun infectie te beschouwen.
12.000 supporters
Bij de ArenA kwamen begin mei zo’n 12.000 supporters hun voetbalclub toejuichen na het behalen van de landstitel. Ze stonden dicht op elkaar en hielden zich niet aan de coronaregels. De gemeente greep niet in om “ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen”. De lokale driehoek vroeg Ajax op een gegeven moment wel om de spontane huldiging te beëindigen.
Koningsdag
Het aantal besmettingen dat gerelateerd kan worden aan het kampioensfeest komt niet in de buurt van de aantallen van Koningsdag of -nacht. De GGD koppelde daar in totaal 483 positieve meldingen aan. Het overgrote deel van de besmettingen vond toen binnenshuis in de privésfeer plaats. Dat er bij het kampioensfeest een stuk minder besmettingen zijn gevonden, komt volgens de GGD waarschijnlijk omdat de samenscholing van relatief korte duur was. (ANP)