AppleMark
De gezamenlijke GGD ‘en hebben een eigen appstore geopend met daarin alleen mobiele applicaties die gekeurd zijn en voorzien van een vignet. De apps zijn met name beoordeeld aan de hand van de mate waarin ze bijdragen aan de zelfredzaamheid.
De Appstore is op donderdag 21 januari gelanceerd tijdens de Tweedaagse van de directeuren publieke gezondheid van de GGD’en. Met de appstore willen de ggd’en helderheid scheppen in het woud van apps. “We zien nu weer de bomen door het bos in plaats van het bos te kappen”, zo liet directeur GGD Amsterdam Paul van der Velpen bij de presentatie van Appstore weten.
In de Appstore staan allerlei soorten gezondheidsapps, die beoordeeld zijn aan de hand van diverse criteria. Deze criteria zijn gebaseerd op de uitgangspunten van positieve gezondheid van Machteld Huber, waarbij het gaat om het vermogen om zelf de regie te voeren als het gaat om gezondheid.
Toetsing
Dit sluit volgens de initiatiefnemers van de GGD AppStore de GGD’en Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond, perfect aan op de ontwikkelingen van allerlei gezondheidsapps. Die nemen enorm in aantal toe door allerlei ontwikkelingen in de zorg. Momenteel zijn er zo’n 100.000 en dat aantal stijgt iedere dag. Tegelijkertijd is er behoefte aan regie en toetsing om zo aan te kunnen geven welke apps betrouwbaar en effectief zijn. Op dat laatste haakt de GGD AppStore in. Vanuit het principe: “we raden aan”, niet “we raden af”,geeft de Appstore helderheid.
Public e-health
Alle 25 GGD’en en GGD GHOR Nederland hebben volmondig ingestemd met de GGD AppStore. De bedoeling is dat de GGD’en zelf apps gaan aanleveren. Nu staan er 50 apps in de Appstore, dat aantal moet eind van het jaar op meer dan 125 liggen. Alle apps zijn gratis voor iedereen, waarbij ook aandacht is geschonken aan privacy. De GGD AppStore is wat de GGD’en betreft ook een eerste stap richting invulling van public e-health.