GGD IJsselland en GGD Noord-Oost Gelderland hebben samen een nieuwe methode ontwikkeld om het aantal zelfmoorden onder jongeren terug te brengen. Intensieve nazorg voor de nabestaanden moet leiden tot meer inzicht in de oorzaken van zelfmoord.
Jaarlijks beroven ruim honderd jongeren tussen 15 en 25 jaar zich van het leven, schrijft het Nederlands Dagblad. Onder jongeren tussen 20 en 25 jaar is zelfdoding zelfs doodsoorzaak nummer 1. De laatste jaren is zelfs een toename te zien
Bij het ontwikkelen van de nieuwe methode is de hulp ingeroepen van Ad Kerkhof, hoogleraar suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “We gaan mensen om zo iemand heen spreken”, zegt Kerkhof tegenover de NOS. “Denk aan de school, vriendjes, broers, zussen, ouders, de huisarts, de voetbalclub. Zo willen we kijken of we signalen hebben gemist die de zelfmoord hadden kunnen voorkomen.”
De aanpak moet ook helpen bij het voorkomen van ‘zelfmoordclusters’, zegt Kerkhof. Het gebeurt relatief vaak dat op een plek waar een jongere zichzelf van het leven heeft beroofd, kort daarop andere jongens en meisjes volgen. Vaak kennen ze elkaar, aldus de NOS.