Denk basis-GGZ, onderdeel van GGZ Friesland, heeft samen met cliënten een behandeling voor angststoornissen ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van de ‘gamebril’ Oculus Rift en Google Cardboard. Via virtual reality gaan cliënten hun eigen angsten aan.
Dit is een variant op de traditionele ‘exposurebehandeling’, waarbij mensen naar een fysieke locatie gaan om zich bloot te stellen aan hun angsten. Met Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) simuleert Denk basis-GGZ deze locaties.
Oculus Rift
De cliënt bevindt zich door de gamebril bijvoorbeeld op een kermis, een druk plein, in een supermarkt, een bus of op een druk feest. Deze situaties worden door mensen met een paniekstoornis of sociale fobie vaak vermeden.
Google Cardboard
Het voordeel van Google Cardboard is dat cliënten ook thuis aan hun therapie kunnen werken. Zij krijgen dan instructies mee van hun behandelaar. Google Cardboard is een kartonnen constructie, die mensen in combinatie met hun mobiele telefoon kunnen gebruiken om in een virtual reality omgeving te stappen. Doordat ze hiermee thuis kunnen oefenen, worden cliënten nog meer ondersteund in hun zelfredzaamheid.