GGZ Noord-Holland-Noord (GGZ NHN) heeft een A-rating ontvangen van Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings. Hiermee is GGZ NHN de eerste Nederlands ggz-aanbieder die deze rating krijgt, en de tweede Nederlandse zorgaanbieder na het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
De hoge rating wordt door Fitch Ratings gemotiveerd met het argument dat GGZ NHN een leidende aanbieder van geestelijke gezondheidszorg is. De financiële positie van GGZ NHN is sterk, er worden structureel goede financiële resultaten geboekt, en dit wordt ook voor de komende jaren verwacht. GGZ NHN voldoet ruimschoots aan de solvabiliteitseisen van banken en heeft een gezonde liquiditeitspositie. Op het gebied van governance en management wordt GGZ NHN eveneens positief beoordeeld.
De A-rating laat volgens GGZ NHN zien dat de zorgaanbieder een gezonde onderneming is. De risico’s voor financiers zijn beperkt. Hierdoor wordt het aantrekken van financiering bij institutionele beleggers als pensioenfondsen, verzekeraars en de Europese Investeringsbank mogelijk. GGZ NHN is daarmee minder gebonden aan de grote Nederlandse banken bij herfinanciering of het aantrekken van kapitaal voor investeringen in innovaties en nieuw- en verbouwprojecten.
GGZ NHN heeft om een beoordeling van Fitch Ratings gevraagd omdat Nederlandse banken de ggz steeds meer als risicosector zien. Het gevolg hiervan is dat kredieten beperkt worden, dat er veel verantwoording wordt gevraagd met administratieve lasten tot gevolg en dat eisen voor financiële sturing aangescherpt worden. Ook zijn de mogelijkheden om bij de grote Nederlandse banken financiering te krijgen beperkt, omdat banken de zorgportefeuille liever afbouwen dan uitbreiden.
Belangrijke investeringen
Jos Brinkmann, lid raad van bestuur van GGZ NHN: “De A-rating is een mooie bevestiging van de keuzes die wij hebben gemaakt. Het financiële voordeel dat de A-rating oplevert stelt ons in staat om belangrijke investeringen te doen in het moderniseren van de geestelijke gezondheidszorg. Dit richt zich bijvoorbeeld op zorginnovatie, het organiseren van ggz in de wijk of cliëntgebonden nieuwbouw.”