GGZ Noord-Holland-Noord start met crisisbehandeling bij cliënten thuis. Speciale teams helpen kunnen mensen in crisis op deze manier snel helpen. Cliënten kunnen beter thuis aan herstel werken dan in een psychiatrisch ziekenhuis, zo is de visie van GGZ NHN.
Intensive home treatment-teams
Het gaat om het snel inzetten van behandeling voor een korte periode om te voorkomen dat iemand in crisis raakt of als dat toch gebeurt, deze zo kort mogelijk duurt. De teams die de intensieve behandeling leveren, heten intensive home treatment-teams (IHT). Een IHT-team is multidisciplinair samengesteld met psychiaters, artsen, psychologen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, verpleegkundigen, maar ook anders opgeleiden en ervaringsdeskundigen. Kortgezegd zorgt een IHT-team ervoor dat het leven doorgaat met alle zorgen die de cliënt heeft. Het eerste IHT-team is op 3 oktober gestart in de regio Den Helder/Schagen. West-Friesland en Noord Kennemerland volgen.
Flexibele aanpak
Een aantal onderdelen binnen de divisie kortdurende psychiatrie zijn geïntergeerd tot IHT-teams. Deze zijn uitgebreid met extra disciplines, waardoor de teams mensen in crisis snel kunnen helpen. De teams zijn ambulant en leveren onplanbare zorg bovenop de bestaande behandeling, zoals het aanbieden van een logeerplek, behandeling, zorg op afstand met een beeldverbinding, een opname in de kliniek of verpleegkundige crisiszorg thuis.
Marina Verwijs, manager Intensieve Zorg: “Voorheen verwezen de onderdelen die momenteel IHT vormen nog naar elkaar door, met eigen indicatiestelling. Met de IHT-teams kunnen we snel schakelen tussen functies en wordt dagelijks gezamenlijk afgestemd wat het effect is. Het team kan direct inspelen op een verandering, zonder dat er een wachttijd tussen zit.”
Meerwaarde
Ruurd Heise, manager Intensieve Zorg: “Het behandelen van cliënten in de thuissituatie heeft de meerwaarde dat mensen hun rollen van ouder, partner, buurman niet verliezen. Per situatie schatten wij met de cliënt, het ambulante team en de familie in of het verantwoord is dat mensen thuis behandeld worden.”
De teams bedienen 24 uur per dag een regio van ongeveer 200.000 inwoners en zijn verantwoordelijk voor iedere vorm van crisisbehandeling aan volwassenen. IHT is beschikbaar voor cliënten die ambulant in behandeling zijn bij GGZ NHN en waarbij intensivering van de contacten of crisisinterventie nodig is. GGZ NHN noemt als voordeel van de nieuwe aanpak dat, wanneer een cliënt al in behandeling is bij GGZ NHN, iedereen het IHT-team kan melden dat het niet goed gaat met iemand. Dat kan de cliënt zijn, de ambulante behandelaar, maar dus ook de buurvrouw of een familielid. Het IHT-team zorgt altijd voor de verbinding naar de ambulante behandelaar. Nieuwe cliënten worden via de huisarts naar het aanmeldpunt volwassenen doorverwezen.
Meer informatie
De IHT-teams zijn geïnspireerd op de in Engeland functionerende Crisis Resolution Home Treatment teams (CRHT). Meer informatie is te vinden op www.ihtnu.nl.