Diverse organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) maken zich zorgen om het voornemen van minister Klink van Volksgezondheid om de ggz-sector met 3,5 procent te korten. Dit zou ernstige gevolgen hebben voor de financiële situatie van zorginstellingen en zelfstandige praktijken in de GGZ en daaruit volgend ook voor cliënten en hun naastbetrokkenen. Dat stelt De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) maandag in een persbericht.
Overschrijding ggz-budget
Brancheorganisatie GGZ Nederland vreest ook de gevolgen en spant om die reden een kort geding aan tegen minister Klink. De bezuiniging is een kortingsmaatregel die volgt op een vermeende overschrijding van het ggz-budget met zo’n 180 miljoen. In een brief aan de minister en de Vaste Kamer Commissie van VWS hebben de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), het Landelijk Platform GGZ, het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP) en de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE) hun bezorgdheid hierover geuit. Ze willen dat Klink juist in deze tijd van economische crisis, waarin nog vaker een beroep op de GGZ gedaan zal worden, de sector ondersteunt.
Crisis
Partijen hebben grote twijfels over de gehanteerde overschrijdingscijfers. Daarnaast wijzen zij op het belang van voldoende financiële middelen. Zeker in de huidige economische crisis is snelle en adequate zorg nodig voor mensen die in niet alleen financieel en sociaal, maar ook psychisch in de knel komen te zitten.
Continuïteit van zorg
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) stelt in haar persbericht dat het doorvoeren van de kortingsmaatregel terwijl de zorgvraag toeneemt, demotiverend werkt voor zorgverleners en een averechts effect heeft op de inzet om wachtlijsten weg te werken. “Juist in een sector die door de liquiditeitsproblemen rondom de overschakeling op de zogenaamde DBC-systematiek toch al kwetsbaar is, zullen veel zorginstellingen en zelfstandige praktijken nog verder in de problemen komen. De continuïteit van zorg zou ernstig in gevaar komen. Genoemde partijen pleiten daarom voor een financiële ondersteuning van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland, in navolging van landen als Groot-Brittannië, zodat zorgvragers niet tevergeefs een beroep op de GGZ zullen doen.
Overleg Tweede Kamer
Woensdag 1 juli spreekt de Tweede Kamer over de kortingsmaatregel GGZ tijdens een Algemeen Overleg.