Partijen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben woensdag een gezamenlijke aanpak gepresenteerd om de wachttijden in de sector aan te pakken. De aanpak omvat onder meer de instelling van regionale taskforces en de start van verdiepend onderzoek.
Het betreft een gezamenlijk initiatief van GGZ Nederland, MIND en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Adviesbureau KPMG Health gaat op verzoek van deze partijen acht taskforces inrichten in de regio’s Noord Limburg, Zuid Limburg, Utrecht, Zuid-Holland Noord, Friesland, Groningen, West-Brabant en Midden-Brabant.
De taskforces bestaan uit cliënten- en familieorganisaties, huisartsen, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en sociale wijkteams. Het doel van de taskforces is om zo snel mogelijk tot concrete oplossingen te komen die bijdragen aan het verminderen van de wachttijden. De regionale taskforces mogen geen extra administratieve lasten veroorzaken, maar zullen deze waar mogelijk juist moeten verminderen.
Naast het instellen van de acht regionale taskforces is advies- en onderzoeksbureau Significant gevraagd om in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Midden-IJssel een analyse te doen aan de hand van concrete praktijkervaringen. In dit onderzoek staan de ervaringen van individuele patiënten centraal. Regionale cliëntenorganisaties, zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, huisartsen, wijkteams en woningbouwcorporaties worden gevraagd om relevante casuïstiek aan te leveren.
Afspraken
De taskforces en het onderzoek moeten bijdragen aan het behalen van de recent gemaakte afspraken tussen de sector en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het terugdringen van wachttijden. Zij spraken onder meer af om per 1 juli 2018 de behandelingen in de ggz weer binnen de treeknormen voor aanvaardbare wachttijden te brengen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de voortgang monitoren.