Het Landelijke Platform GGz (LPGGz) zet de rechtszaak tegen de eigen bijdrage in de ggz door. Dit ondanks het besluit tot gedeeltelijke afschaffing van de eigen bijdrage, waar een Kamermeerderheid vorige week toe besloot.
Het besluit is volgens directeur Marjan ter Avest van het LPGGZ “een belangrijke stap op weg naar totale afschaffing”. “Maar onze rechtszaak om de maatregel definitief van tafel te krijgen, gaat onverminderd door”, aldus Ter Avest. “Want ook met de nieuwe afspraken blijft de eigen bijdrage discriminerend en een onverantwoord hoge drempel voor mensen om noodzakelijke zorg te krijgen.”
Stigmatiserend
De afgelopen weken heeft de patiënten- en familiekoepel naar eigen zeggen meer dan duizend meldingen gekregen over de eigen bijdrage in de ggz. Vooral mensen met lage inkomens zijn in de problemen gekomen. Het LPGGz vindt de eigen bijdrage alleen voor de ggz discriminerend en stigmatiserend. “Mensen met psychische of psychiatrische aandoeningen worden apart gezet van mensen met lichamelijke problemen”, stelt Ter Avest. “Zij moeten extra betalen voor noodzakelijke zorg. Dat is en blijft onacceptabel. Iemand met schizofrenie of depressiviteit heeft net zoveel recht op zorg als iemand met diabetes of kanker, zonder dat zij daarvoor gesanctioneerd worden door het betalen van een eigen bijdrage.”
Gelijkheidsbeginsel
Om dit gelijkheidsprincipe af te dwingen voert het LPGGz een rechtszaak tegen de Nederlandse staat. De rechtszaak dient op 6 juni.