De kosten voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) mogen de komende jaren met maximaal 2,5 procent groeien. Met het oog hierop moet het aantal bedden in ggz-instellingen in 2020 met een derde zijn teruggebracht. Dat is minister Schippers van VWS met verschillende vertegenwoordigers van de sector overeengekomen.
Zorg dichter bij huis
Het aantal bedden kan worden gereduceerd omdat patiënten met geestelijke problemen voortaan vaker thuis worden behandeld. In het akkoord dat de minister met de sector heeft gesloten staat verder dat patiënten meer moeten doen aan preventie, zelfmanagement en hun herstel. De zorg wordt dichter rondom de patiënt georganiseerd. De huisarts zal dan ook een belangrijkere rol gaan krijgen. Ook zal in de branche minder gebruik worden gemaakt van dwang.
Bloed, zweet en tranen
De verandering in de sector gaat volgens de minister ‘bloed, zweet en tranen’ kosten, maar is wel hard nodig om de patiënten perspectief te bieden. Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, sloot zich daarbij aan. “We gaan de kwaliteit verbeteren en meer aansluiten bij de wensen van de patiënten. De psychiater en zijn team moeten achter het bureau vandaan komen en de zorg zo dichtbij de patiënt regelen als mogelijk”, stelde zij. Omdat mensen met geestelijke problemen meer in de samenleving zullen blijven, moet volgens Barth de tolerantie ‘voor mensen die soms een beetje mal doen’ omhoog. Ook het landelijk platform GGZ stelt dat het goed is dat de komende tijd wat wordt gedaan aan het stigma waar veel ggz-patiënten mee te maken hebben.
Kostenbeheersing
De minister wist de handen ineen te slaan met zorgaanbieders, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen. Door de afspraken moeten de uitgaven aan geestelijke zorg worden getemperd. De afgelopen jaren kostte de geestelijke gezondheidszorg elk jaar 5 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat moet in 2013 en 2014 maximaal 2,5 procent worden. (ANP)