Ggz-aanbieders werken nog te weinig volgens landelijke zorgpaden. Dit zorgt voor problemen bij de bekostiging op basis van diagnosebehandeling combinaties (DBC’s). Dit constateert DBC-Onderhoud.
Individuele nuances
Volgens DBC-Onderhoud laten zorgaanbieders zich bij het vast stellen van de zorgzwaarte te veel leiden door individuele nuances. Dit leidt ertoe dat zorgaanbieders hun producten vaak niet kunnen toe leiden naar een bepaalde DBC en het daarbij horende tarief. Doordat aanbieders er niet in slagen om specifieke patiëntkenmerken te verbinden met een van te voren gespecificeerd zorgpad of behandeltraject, betekent dit ook een streep door de voorspellende waarde voor de kosten.
Herkenbaar
Volgens DBC-Onderhoud zijn de redenen waarom individuele zorgaanbieders niet uitkomen met de tarieven die bij de productstructuur GGZ horen “herkenbaar”. Als voorlopige oplossing pleit DBC-Onderhoud daarom voor lokale, gedifferentieerde prijsafspraken tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar. Daarnaast wil DBC-Onderhoud met branche- en veldpartijen bekijken in hoeverre het wenselijk is om de vaststelling van de zorgzwaarte nog eens onder de loep te nemen met aandacht voor specifieke patiëntkenmerken.
Grofmazig
Anders dan de ziekenhuissector heeft de ggz bij de invoering van een nieuwe bekostigingssystematiek gekozen voor een beperkt aantal DBC’s. De productstructuur ggz voorziet in een vijftigtal behandelingsgroepen. Op papier heeft de sector daarmee handzame en robuuste richtlijnen voor financiering, maar in de praktijk blijken veel zorgaanbieders, zoals ook DBC-Onderhoud onderkent, de productstructuur te grofmazig te vinden.