Bij Geestelijke Gezondheidszorg in Eindhoven (GGzE) zijn het afgelopen jaar bijna 3500 meldingen gemaakt van incidenten met patiënten. Dat is een stijging van ruim veertig procent ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit het jaarverslag dat GGzE deze week heeft gepubliceerd.
Tweederde van de meldingen ging over agressie bij patiënten. GGzE wijt de toename “aan een combinatie van het beter melden van incidenten en het daadwerkelijk meer voorkomen van incidenten”.
Een groot deel van de meldingen kwam uit de Woenselse Poort, de tbs-kliniek van GGzE. Patiënten van de kliniek dienden op hun beurt de meeste klachten in, zo’n 60 procent van de in totaal 304 klachten.
Het aantal klachten is niet toegenomen, in 2015 waren dat er 305. Volgens GGzE is het aantal gegronde klachten juist afgenomen. “Ook in 2016 is actief ingezet op de bemiddeling van klachten. Hierdoor konden er in 2016 104 klachten, ongeveer een derde van alle klachten, succesvol worden bemiddeld”, zo is in het jaarverslag te lezen.
Misstanden
GGzE kijkt terug op een bewogen jaar. Misstanden in De Woenselse Poort, waaronder vier zelfdodingen van cliënten, waren aanleiding voor een groot onderzoek. De Inspectie Veiligheid en Justitite schreef in haar eindrapportage in februari van dit haar over een “onveilig leef- en werkklimaat“. Agressie en intimidatie kwamen regelmatig voor, er was onvoldoende toezicht en het personeel werd niet goed aangestuurd. Ook constateerde de Inspectie dat een “aanzienlijk deel van de cliënten” softdrugs gebruikte. Het veranderplan voor de Woenselse Poort staat dan ook “hoog op de agenda”, aldus GGzE.