Ze missen vooral de steun van de PVV die zich juist op deze terreinen ook altijd sterk maakte, laten ze weten. De partij van Geert Wilders overlegt over een mogelijke coalitie met VVD, NSC en BBB. De vier partijen stemden tegen de moties.
Jimmy Dijk van de SP wilde de “forse onderuitputting” op de wijkverpleging inzetten voor een eenmalige bonus dit jaar voor het personeel. Elk jaar is er sprake van onderuitputting in de wijkverpleging en daarom wilde Dijk ook dat het kabinet met een plan zou komen om de salarissen in de wijkverpleging structureel te verhogen. Dat zou het werk mogelijk aantrekkelijker maken. De sector kampt met een personeelstekort. “Doodzonde. Wij balen hiervan. Wijkverpleegkundigen verdienen meer en beter dan dit. Het is maatgevend dat de PVV een maand na de verkiezingen al buigt voor de VVD”, stelt Dijk.
Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) is “heel boos” dat er geen meerderheid was om het geld voor de jeugdbescherming te behouden. De 33,5 miljoen euro is niet uitgegeven omdat het kennelijk erg laat binnenkwam bij de sector, zegt ze. Het Kamerlid wijst erop dat de oude Tweede Kamer – ook PVV en BBB – bij het kabinet had aangedrongen op meer geld voor de jeugdsector. Die zit al jaren in een crisis vanwege de lange wachtlijsten en de grote personeelstekorten, onder meer omdat jeugdbeschermers afhaken door de hoge werkdruk.
Het overgebleven geld kon worden ingezet om de werkdruk verder te verlagen, aldus een teleurgestelde Westerveld. “Dit was een goed doordacht plan en we hebben dit samen met de sector de afgelopen dagen nogmaals onder de aandacht gebracht van de fracties.” (ANP)
Jorrit Stroosma
Ondanks wachtlijsten werd er van 2014 tot 2019 elk jaar 300 miljoen euro niet uitgegeven door de zorgverzekeraars in de GGZ. Toen besloot VWS in 2019 om de 300 miljoen euro maar te korten op het gehele budget want het werd toch niet uitgegeven.
Je kunt door deze berichten eigenlijk alleen maar concluderen dat er moedwillige beleidsmatige onderuitputting gedaan wordt door VWS en de zorgverzekeraars.
Vroeg me al jaren af waarom VWS de zorg zo aan het verzieken is met haar beleid maar blijkbaar doet de managementlaag bij VWS dat dus ook intern gezien de berichtgeving daarover.
Als we de zorg in Nederland weer op peil willen krijgen moeten we eerst beginnen met het vervangen van de VWS ambtenaren toplaag, die is aantoonbaar compleet versleten.