Het voorschrijven van goedkopere medicijnen door huisartsen en het verlagen van de pati?nteninstroom op de spoedeisende hulp, moet een dreigend begrotingstekort van een miljard de kop in drukken. In totaal zouden deze maatregelen in 2010 175 miljoen euro moeten opleveren. Dit staat in de begroting van het ministerie van VWS.
Begrotingstekort
In de begroting is verder te lezen dat de uitgaven voor de zorg in 2010 naar 60 miljard euro groeien. Dit jaar ging er nog 58 miljard naar de zorg. Om een tekort van een miljard voor te zijn, moeten minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker ingrijpen.
Korting huisartsen
Het voorschrijven van goedkope geneesmiddelen levert in 2010 127 miljoen euro op. Om huisartsen te prikkelen dit ook daadwerkelijk te doen, leveren ze volgend jaar 60 miljoen in. Als ze goedkope medicijnen voorschrijven, krijgen ze dat een jaar later weer terug.
Spoedeisende hulp
Daarnaast kunnen vier van de vijf mensen die uit eigen beweging naar de spoedeisende hulp gaan, ook bij de huisarts terecht. Dit kost veel geld, omdat de hulp in het ziekenhuis veel duurder is. Daarom wordt in 2010 strenger gekeken of een patiënt die bij een specialist aanklopt, wel een verwijsbrief van zijn huisarts heeft. Heeft een patiënt die niet en loopt zijn leven niet gevaar, dan vergoedt de zorgverzekeraar deze ziekenhuisbezoekjes niet meer. Deze maatregel brengt volgend jaar 48 miljoen euro in het laatje, de jaren daarop 117 miljoen.
PGB
Binnen de volksverzekering voor langdurige zorg AWBZ bestaat een gat van 234 miljoen euro. Bussemaker wil dit opvangen door het aantal mensen met een persoonsgebonden budget, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen, minder snel te laten groeien.
Klink moet ook 1,2 miljard besparen op de zorgtoeslag, maar wil niet hard ingrijpen. Hij kondigt geleidelijke aanpassingen van de groei van deze toeslag aan.