De rek is er nu echt uit op intensive care-afdelingen, zegt Gommers. Hij vreest dat het ziekenhuizen dit najaar niet zal lukken om al het werk gedaan te krijgen als het aantal ernstig zieke coronapatiënten weer gaat toenemen en er een zware griepgolf zal komen, wat volgens deskundigen een reëel gevaar is. “We hebben ook nog heel veel reguliere zorg in te halen. Dat kunnen we dan eigenlijk niet aan. De planbare zorg valt dan als eerste weer af.”
Grenzen stellen
“Tijdens korte pieken kunnen we opschalen, maar als het continu is, dan moeten we grenzen stellen”, zegt Gommers. Van een crisissituatie, waarin tijdelijk extra hard moet worden gewerkt, kan na zo’n lange tijd niet meer worden gesproken, vindt hij: “De crisis is voorbij, we moeten leren leven met covid. Het is na anderhalf jaar gewoon structureel. Eventjes opschalen kan niet meer.”
“We zijn op het punt dat verpleegkundigen denken: is dit waar ik voor gekozen heb?”, vervolgt hij. “Covid doet veel met mensen.” (ANP)
Frank Conijn
Gommers zou er beter aan doen om te pleiten voor maatregelen om de vaccinatiegraad onder volwassenen en vooral die boven de 40 omhoog te krijgen. Des te hoger die graad is, des te minder ziekenhuisbedden je nodig hebt.
Peter Koopman
Prof. Gommers kent de praktijk en ziet de IC service afbrokkelen. Een plan op nationaal niveau ( lokaal en branche overstijgend ? ) ziet hij als noodzakelijk. Maar daarbij ligt er primair een opgave bij bestuurders en bekostigers. Het gaat oa ook om prioritering in beleid. Verpleegkundigen krijgen al jaren “ de laatste speen “. Er moet waarschijnlijk eerst ( langdurig ?) gestaakt gaan worden. De schade daarvan is enorm ( staat oa haaks op verpleegkundige beroepscultuur ), maar ook de bestuurders weigeren te kiezen en wijzen naar de overheid, die reeds langjarig doof en verlamd lijkt te zijn. Maar dokter Gommers ziet de schade voor patiënten en verpleegkundigen van nabij juist. Maar ook naar hem wordt niet geluisterd! De afloop is nog onbekend, maar de donkere wolken zullen nog lang zichtbaar zijn.