De groei in de langdurige zorg en GGZ is voor het eerst in jaren drastisch afgenomen. De groei in uitgaven voor de Nederlandse samenleving bedroeg vorig jaar 0,8 procent tot in totaal 29 miljard euro. In 2012 was de groei nog 6,9 procent. Dit blijkt uit een analyse van achthonderd jaarverslagen die Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs uitvoerden.
Tegelijkertijd dalen de investeringen met 11,4 procent. Minder cliënten, onzekerheid over de bekostiging en een terughoudende opstelling van banken bij de financiering zijn de belangrijkste oorzaken van de daling, zo concluderen de onderzoekers. Instellingen investeerden in 2013 ruim 400 miljoen minder dan in 2012. Ze bezuinigen vooral op bedrijfsgebouwen en terreinen, en anticiperen hiermee op de onzekerheden in de bekostiging van zorg en de verwachte daling in het aantal cliënten voor zorg met verblijf. De onderhoudsuitgaven blijven vrijwel stabiel.
Kosten
De kosten van zorginstellingen zijn in 2013 harder gestegen dan de inkomsten, met 1,8 procent naar 28,2 miljard euro. Dit is vooral veroorzaakt door de toenemende personeelskosten. Die stijgen met 3,4 procent naar 20 miljard euro.
Marge
Hoewel de caresector de hand op de knip houdt, blijken de resultaten af te nemen. In 2012 bleef onder de streep nog 2,6 procent van de omzet over. In 2013 daalde dit percentage tot 1,6. De marge tussen opbrengsten en kosten neemt dus snel af. “Met de veranderingen in de sector in het vooruitzicht, zou het ons niet verbazen, als de caresector in 2014 of 2015 geen zwarte cijfers meer presenteert”, zo stellen Intrakoop en Verstegen. “De reeds lang voorspelde aanslag op de vermogens- en liquiditeitspositie is dan een feit.”
Rapport
Intrakoop analyseert samen met Verstegen accountants en adviseurs alle jaarverslagen uit de sector. Deze eerste analyse is gebaseerd op ruim achthonderd jaarverslagen. Eind augustus publiceren beide organisaties het definitieve rapport met daarin analyses per sector: VVT, Gehandicapten en GGZ.