Drie ministeries geven hun goedkeuring aan het plan van Stichting ZZP Nederland. Die werkt aan een landelijk netwerk van door zzp’ers opgerichte samenwerkingsverbanden. Voor 1 januari 2015 gaan samenwerkende zzp’ers gezamenlijk opereren naar gemeenten, verzekeraars, instellingen en particuliere cliënten. Dat doen zij via lokale of regionale zorg/zzp-samenwerkingsverbanden oftewel de ZZP/Zorg Service Organisaties (ZSO).
De ministeries van VWS, Sociale Zaken en Financiën gaan op hoofdlijnen akkoord met de maatregel die onder andere de kosten van de huidige bemiddelingsbureaus moet inperken. “Dat kan de helft van de 1 miljard aan marges die bemiddelaars, payroll- en uitzendbureaus nu op zzp’ers maken ondervangen”, zegt Leo Vollebregt, bestuurder Zorg en welzijn van de Stichting ZZP Nederland. “Want dat geld kunnen we beter in innovatie en ondernemerschap steken.”
Aanbesteden
Binnen de ZSO’s hebben de leden het voor het zeggen over kwaliteit, tarifering en investeringen. De werkwijze maakt ook de as tussen patiënt en professional transparanter, zo betoogt Vollebregt. Als het aan ZZP Nederland ligt, verlopen aanbestedingen van zzp’ers in de zorg straks via een landelijk ICT-systeem. “De zorgvrager kan per regio skills en criteria bekijken. De opdrachtgever en de zzp’er bepalen samen het tarief, werktijden en maatwensen.” De stichting verwacht niet dat de zzp’ers op prijs zullen gaan concurreren, zegt de bestuurder. “Zo wordt zorg nu ook niet ingekocht.” De opdrachtgever kan binnen enkele seconden een keuze maken uit een database van beschikbare zzp-zorgaanbieders. “Daardoor zijn er niet allemaal dure planners nodig”, redeneert Vollebregt. De ZSO behandelt de facturen uit naam van de zzp’er en de opdrachtgever betaalt de zzp’ers direct .
Kwaliteit
“Zo’n ZSO kan een coöperatie zijn, maar ook een maatschap of een stichting of vereniging. Dat is afhankelijk van de regels en statuten”, zegt Vollebregt. “Bij de invoering in januari zal er een landelijk netwerk zijn van enkele tientallen ZSO’s.” De lokaal of regionaal opererende ZSO’s worden gecertificeerd door een onafhankelijk kwaliteitsinstituut. De keurmerken worden gegeven na intervisie, ervaren collega’s en de klant beoordelen samen de kwaliteit. Elke ZSO in Nederland kiest uit eigen leden een ambassadeur, die namens de zzp’ers nagaat welke lokale en regionale wensen gemeenten en zorgkantoren hebben. “De ambassadeurs worden getraind vanuit het landelijk netwerk ZSO”, zegt Leo Vollebregt.
Nu werken er zo’n 1000 zzp’ers in coöperatief verband. “Steeds meer groepen melden zich aan”, zegt Vollebregt. “Dat moet ook, want er werken zo’n 80.000 zzp’ers in de zorg.”