Wanbetalers in de zorg moeten niet langer bestraft worden met extra hoge premielasten. Deze zorgverzekeringsboete moet worden afgeschaft, zo bepleit GroenLinks bij demissionair minister Schippers van VWS.
Mensen die ondanks het aanbod om een betalingsregeling te treffen hun zorgpremie langer dan zes maanden niet betaald hebben, worden door hun zorgverzekeraar aangemeld bij het CAK. De premie wordt vervolgens via de werkgever of uitkeringsinstantie op het loon of de uitkering ingehouden. Het bedrag dat wordt ingehouden bedraagt standaard 134 euro per maand. Dat is bijna 25 procent meer dan de gemiddelde zorgpremie. Deze “boete” moet volgens de minister voorkomen dat de kosten van wanbetaling terecht komen bij mensen die hun premie wél betalen.
Bijstand
“Het gaat hier om mensen die vaak al in een moeilijke situatie zitten”, zegt Kamerlid Corinne Ellemeet. “De grootste groep die te maken krijgt met deze zorgverzekeringsboete zit bijvoorbeeld in de bijstand. Deze mensen moeten geholpen in plaats van gestraft worden. Daarom vind ik dat de zorgverzekeringsboete afgeschaft moet worden.”
Onnodig ingewikkeld
Onlangs luidde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) de noodklok: het complexe toeslagensysteem draagt bij aan de schuldenproblematiek van ‘kwetsbare’ Nederlanders. Ook vindt GroenLinks het huidige toeslagensysteem, waarin kosten gestapeld worden, onnodig ingewikkeld. Daarom vraagt Ellemeet de minister te onderzoeken op welke wijze dit systeem effectiever ingericht kan worden. Tot slot vraagt Ellemeet om te onderzoeken of een lagere inkomens polis ingevoerd kan worden met een lager eigen risico voor mensen die recht hebben op zorgtoeslag en tot 130 procent van het minimum inkomen verdienen.