De NZa, toezichthouder van de zorg, wil met deze gedetailleerde gegevens van uiteindelijk 800.000 ggz-patiënten een beter beeld krijgen van welke zorg in de toekomst nodig is. Informatie waar ook zorgverzekeraars gebruik van kunnen maken, als die zorg inkopen.
Versleuteld
De patiëntgegevens worden versleuteld en gepseudonimiseerd, de herleidbaarheid tot personen is tot een minimum beperkt, laat de NZa weten. De opzet voldoet ook aan de Europese privacyregels en de Autoriteit Persoonsgegevens is betrokken geweest bij het plan.
Medisch beroepsgeheim
Psychiater en juriste Cobie Groenendijk zegt tegen het dagblad dit alsnog te ver gaan. Zij is lid van de groep Stop de benchmark met ROM. Volgens Groenendijk brengt het behandelaren in de problemen en strookt het niet met het medisch beroepsgeheim.
Goede werking ggz
In een apart bericht op de site zegt de NZa de onrust die is ontstaan te betreuren. De toezichthouder benadrukt dat behandelaren wordt gevraagd informatie aan te leveren voor een goede werking van de ggz en dat de informatie is gedepersonaliseerd en dus niet is te herleiden tot individuele patiënten. (Skipr/ANP)
Jorrit Stroosma
Het is bij mij niet bekend welke dataset de NZa nog meer wil bij deze aanlevering naast die van het nummertje van de zorgvraagtypering (zvt).
Als ze net zoals bij de ROM aanlevering naast de uitkomst ook de sekse, geboortejaar en de 4 cijfers van de postcode willen weten is het té makkelijk te herleiden tot een natuurlijk persoon als deze gegevens in de foute handen belanden.
En laten we wel eerlijk wezen, de zorgverzekeraars hebben al lang toegang tot deze gegevens alleen wettelijk mogen ze er verder niks mee doen. En laten we dat zo houden.
En van mij mogen ze best het ZVT uitkomstcijfertje hebben van al mijn mensen die in therapie zijn bij mijn instelling maar alleen dat, geen verdere data die te herleiden is tot een natuurlijk persoon.