De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) steekt zo’n 1,9 miljoen euro in het Groningse bedrijf Detact Diagnostics. Het bedrijf ontwikkelde een methode die de aanwezigheid van ongewenste bacteriën snel aantoont. De provincie Groningen draagt twee ton bij vanuit het economie- en arbeidsmarkt programma Groningen@Work.
De test is met name bedoeld voor het aantonen van ziekmakende bacteriën in ziekenhuizen en in de voedingsmiddelenindustrie. Verschil met de huidige tests is dat het resultaat gelijk zichtbaar is, waardoor er geen onderzoek in een laboratorium nodig is.
Volgens gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen kan de test een wereldwijd probleem sneller voorkomen. “Het is innovatief en het zorgt voor extra werkgelegenheid in de provincie. Daarom verlenen wij een bijdrage in de financiering.”
Professionaliseringsslag
Eind 2015 verstrekte de NOM het bedrijf uit Delfzijl ook al een lening. In ruil voor de nieuwe kapitaalinjectie krijgt de ontwikkelingsmaatschappij een belang in Detact Diagnostics. De onderneming gaat de extra financiering gebruiken om een verdere professionaliseringsslag te maken en goed gekwalificeerde mensen aan te nemen, zo blijkt uit de persverklaring.
In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 100.000 patiënten een ziekenhuisinfectie. Ook in de voedingsmiddelindustrie maken ongewenste bacteriën jaarlijks vele slachtoffers.