Onbekende bron
In een persconferentie na afloop van een crisisberaad van het kabinet kondigden minister-president Mark Rutte en minister Bruno Bruins (VWS) de maatregelen aan. Zij spraken samen met RIVM-directeur Jaap van Dissel de aanwezige pers toe. Reden voor extra maatregelen is dat er extra besmettingen bijkomen met een onbekende bron. Niet alleen in Brabant, maar woensdag ook in Amsterdam en Rotterdam. Van 123 van de 614 besmettingen is onbekend waar ze vandaan komen. Ook neemt de toestroom van patiënten richting ziekenhuizen toe.
“De fase van het onderdrukken van het virus, met het herkennen van de besmetting en de isolatie van personen, raakt minder goed mogelijk. Daarom zijn extra maatregelen nodig”, zei RIVM-directeur Van Dissel.
Zorgpersoneel
Hoewel voor de meeste Nederlanders wordt afgeraden om bij verkoudheidsklachten nog op werk te verschijnen, vroegen minister Bruins en premier Rutte werknemers in de zorg niet te snel thuis te blijven. Pas als ze klachten hebben die bij het virus passen (hoesten, keelpijn) en ze óók koorts hebben, wordt thuisblijven aangeraden.
Rutte: “We hebben die groep heel erg hard nodig, dus hopen we dat ze niet te snel hoeven thuisblijven.” Bruins kwam nog met een dankwoord aan zorgpersoneel. “We beseffen dat we erg veel van u vragen. Heel veel dank daarvoor.”
Verder kondigden ze aan dat ze verzoeken aan zorgpersoneel om niet naar het buitenland te reizen, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.
Donderdagochtend had Bruins verpleegkundigen op bezoek. Hij sprak met hen over de beschikbaarheid van hulpmiddelen zoals mondkapjes. “We doen er alles aan om te zorgen voor beschikbaarheid. Ook hebben we gesproken over mogelijkheden om hun werk te vergemakkelijken, bijvoorbeeld via extra kinderopvang.”
Thuis werken
Buiten de zorg gaan de coronamaatregelen die tot donderdag alleen voor Noord-Brabant golden, ook in voor de rest van het land. Dat wil zeggen dat er wordt aangemoedigd om thuis te werken bij verkoudheid. Pas bij verergering van klachten wordt aangeraden de huisarts te bellen. Burgers worden aangemoedigd om sociale contacten te beperken (sociale onthouding), zeker met oudere en kwetsbare personen). Ook worden alle grote evenementen met meer dan 100 personen in de komende weken afgelast om grote besmettingsrisico’s te vermijden. Deze maatregelen gelden zeker tot eind maart.
Rutte: “Mensen kunnen zeker nog de deur uit, maar wordt geadviseerd grote groepen te vermijden. Als je behoort tot kwetsbare groepen, dan wordt ook geadviseerd het openbaar vervoer te mijden.” Volgens Rutte is de situatie nog niet zo erg als in Italië, maar zijn er binnen Nederland wel verschillen. Brabant is wel verder dan de rest van Nederland.”
Voor de provincie Noord-Brabant worden waarschijnlijk nog nieuwe maatregelen aangekondigd, zei de minister-president in een toelichting. Voor de provincie golden de besluiten rond sociale onthouding in eerste instantie maar zeven dagen. “Die termijn wordt er nu afgehaald”, zegt Rutte. Wat verdere maatregelen zijn, wordt later vandaag bekend.
Scholen
Voor de persconferentie werd verwacht dat scholen mogelijk ook zouden sluiten, een maatregel die in enkele omliggende landen wel werd genomen. In Nederland kiest het kabinet ervoor om scholen open te houden. Universiteiten en hbo-instellingen wordt geadviseerd grote hoorcolleges bij voorkeur online uit te voeren. Bij basisscholen en mbo’s ziet het kabinet nog geen reden om de scholen te sluiten, zegt minister-president Rutte. Ook omdat anders heel veel ouders thuis moeten blijven. “Het sluiten van scholen draagt heel weinig bij aan het bestrijden van de crisis.”