Het exacte aantal komt dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week dinsdag meldde het RIVM dat het in de zeven dagen ervoor 38.470 positieve tests had geregistreerd. Dat was 11 procent minder dan een week eerder. Het was de eerste daling nadat het aantal bevestigde besmettingen zes weken op rij was gestegen.
Zelftests
In de zes dagen na de laatste update zijn 23.575 nieuwe gevallen aan het licht gekomen, gemiddeld 3929 per dag. Het weektotaal kan daarmee dinsdag uitkomen op 26.000 tot 28.000. Die cijfers zijn niet volledig: het RIVM registreert alleen positieve uitslagen van tests die op de GGD-locaties zijn uitgevoerd. Zelftests worden niet meegeteld.
Het is niet duidelijk in hoeverre de daling van het aantal positieve tests verband houdt met de vakantieperiode. Veel Nederlanders zijn nu in het buitenland, maar het RIVM had al voor de vakantie uitgesproken dat de top van de zomergolf in zicht kwam. Of de daling in de komende weken doorzet, hangt onder meer af van een nieuwe subvariant van het coronavirus. Ook zouden de vakantiereizen kunnen leiden tot nieuwe besmettingen. Vorig jaar liepen veel jongeren in Spanje en Portugal de deltavariant van het coronavirus op, en terug in Nederland leidde dat tot een opleving van het coronavirus. (ANP)
Frank Conijn
“Het is niet duidelijk in hoeverre de daling van het aantal positieve tests verband houdt met de vakantieperiode.”
.
FC: Natuurlijk houdt die daar wel verband mee. Men is massaal op vakantie naar het buitenland gegaan. De vliegtuigen en treinen zitten allemaal vol, en de vakantiefiles op de snelwegen zijn langer/frequenter dan ooit.
.
Ik ben absoluut niet anti-kabinet, anti-overheid of zelfs maar anti-RIVM, maar het laatste diskwalificeert zichzelf enorm met de geciteerde stelling.
.
Gelukkig daalt ook het aantal ziekenhuisopnames, doordat veel 60-plussers hun herhaalprik hebben gehaald. Maar die najaarsbesmettingsgolf gaat er komen, doordat men elkaar op vakantie besmet. Dus de herhaalprik zou standaardbeleid moeten worden. Alle risicogroepen, inclusief 60-minners met een hoge BMI, zouden dringend *aangeraden* moeten worden hem om de 6 maanden te halen.
.
En alle overige volwassenen zouden dringend *verzocht* moeten worden hetzelfde te doen. Gevaccineerden kunnen nog wel besmet raken maar verspreiden het dan veel minder. En dat is belangrijk, want des te minder verspreiding, des te minder nieuwe varianten zullen ontstaan.
Frank Conijn
Verder is een bevolkingsbrede zesmaandelijkse herhaalprik ook goed voor het ziekteverzuim. Dat is nu nog steeds sky-high door covid. Dus ook de werkgevers zouden hun werknemers dringend moeten aanraden resp. verzoeken om de zes maanden een herhaalprik te halen.
.
Het is vervelend dat er nog geen langer werkend vaccin is, maar daar wordt wel naar gezocht.