Een ding werd duidelijk na alle onderzoeken en commissies der wijzen: de Jeugdwet kan met het huidige budget niet uitgevoerd worden. VWS legde 1,3 miljard euro bij, onder de voorwaarde dat de Nederlandse gemeenten zich zouden committeren aan een hervormingsagenda.
Welke jeugdzorg
Welke jeugdzorg moeten gemeenten aanbieden? Welke zorg moeten gemeenten individueel organiseren? Welke moet (boven)regionaal ingekocht worden? En welke zorg, hulp en ondersteuning willen we niet voor betalen als maatschappij?
Vijfhoek
Over die vragen buigen zich vanaf vandaag vijf partijen: het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport (VWS), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de werkgevers vertegenwoordigd in de Branches gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ), patiëntenorganisaties en elf beroepsverenigingen.
Psychiatrie
Kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma, die met psycholoog Vera Naber en psychiater Peter Dijkshoorn, de professionals vertegenwoordigd gaf al een interview aan Zorgvisie. ‘Wij willen dat de juiste persoon moet bepalen wat een kind nodig heeft.’ Wat hem betreft zijn dat de psychologen, psychiaters en pedagogen.
Hans Kevenaar
Toen in de begin jaren van deze eeuw de regie over de Jeugd-GGZ naar de gemeenten dreigde te gaan hebben we als koepel van bestuurders en professionals in de kinder-en jeugdpsychiatrie al gepleit dat deze regie bij de professionals, dus psychiaters, psychologen en pedagogen blijft. Zij weten immers als geen ander wat deze kinderen aan zorg nodig hebben. Dat hier nu anno 2021 een commissie van 5 partijen nodig is om deze vanzelfsprekendheid nogmaals vast te stellen is – om het mild uit te drukken – opmerkelijk !!
Het roer moet nu echt om in de richting zoals het in de rest van de zorg ook geregeld is (en zoals het ook was) !!
Hans Kevenaar
oud-bestuurder Triversum, kinder- en jeugdpsychiatrie
Gert-Jan Lind
Terug in dezelfde constructie als de volwassenenzorg. Daarmee beginnen.