Er heerst grote onduidelijkheid over de stand van zaken in de contractonderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. De deadline is op 1 april verstreken, maar het is nog onduidelijk hoeveel ziekenhuizen inmiddels een contract hebben. Alleen Achmea geeft aan met hoeveel ziekenhuizen ‘afspraken’ zijn gemaakt.
Coöperatie VGZ, voorheen UVIT, zegt nog volop in onderhandeling te zijn. VGZ heeft de intentie om met alle ziekenhuizen een contract te sluiten. Zolang dat proces niet is afgerond, zegt de verzekeraar niets over de hoeveelheid contracten die er inmiddels zijn afgesloten. Dat zou te veel invloed hebben op de onderhandelingen met ziekenhuizen die nog geen contract hebben. De woordvoerder benadrukt dat patiënten niet bang hoeven te zijn dat hun behandeling niet vergoed wordt. De verzekeraar vergoed alle verzekerde zorg volgens de polisvoorwaarden.
Menzis
Ook Menzis wil niet zeggen met hoeveel ziekenhuizen inmiddels een contract is ondertekend. Wel zegt de verzekeraar dat met de meeste ziekenhuizen in de kernregio’s (Groningen, Twente, Gelderland en Den Haag) goede afspraken zijn gemaakt op basis van het ‘begrotingsmodel’. Dat wil zeggen dat ziekenhuizen een totaal budget krijgen waarvoor alle Menzis-verzekerden geholpen moeten worden. Het betreft afspraken voor een periode van drie jaar. Buiten de kernregio’s zijn de onderhandelingen pas later gestart. Daar lopen de gesprekken nog.
CZ
Voor Zorgverzekeraar CZ is het nog ‘heel spannend’. Het is vooral spannend vanwege de gestelde deadline.”De 1-aprildruk zit behoorlijk op de ketel,” aldus woordvoerder Marie-José van Gardingen. Of er al contracten zijn afgesloten en hoeveel, wil de ze nog niet zeggen. Ze verwacht dat CZ binnen korte tijd meer kan zeggen. Dan gaat het om ‘dagen of weken’.
Achmea
Alleen Achmea geeft aan met hoeveel ziekenhuizen ‘afspraken’ zijn gemaakt. Roelof Konterman, voorzitter Zorg & Gezondheid van Achmea stelt in een blog op Skipr dat met 80 procent van de ziekenhuizen vóór de deadline van 1 april afspraken zijn gemaakt. Het streven van Achema is om met alle ziekenhuizen tot een contract te komen. Konterman verwacht dat hij in elk geval met meer dan 90 procent van de instellingen tot afspraken komt.
Zelf betalen
Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weet niet hoeveel contracten er gesloten zijn. De NZa maande verzekeraars en ziekenhuizen vorige week om helder te zijn tegenover de zorgconsument, zodat deze weet waar hij aan toe is als hij zorg krijgt van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Verzekeraars moeten hem laten weten welke gevolgen dat heeft, wat dat betekent voor de vergoeding van de kosten van de geleverde zorg en eventuele bijbetalingen door de consument. Het ontbreken van een contract kan tot gevolg hebben dat patiënten zelf voor de behandeling moeten betalen.
Acute problemen
Voor de ziekenhuizen begint de tijd te dringen. Cruciaal onderdeel van de contractbesprekingen zijn de voorschotten die ziekenhuizen van de verzekeraars krijgen. Zonder contract krijgen ze ook geen bevoorschotting, waardoor sommige ziekenhuizen acute cashflow-problemen kunnen krijgen.