Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, vindt het kompas niet gereed om in te dienen. Bestaande kaders moeten dus nog gehandhaafd blijven, vindt Verenso.
De stukken liggen nu bij het Zorginstituut Nederland ter beoordeling op indieningsvereisten en vervolgproces. Het is aan het Zorginstituut om daarna te bepalen wat vervolgstappen en tijdslijnen zijn. In de planning van het kwaliteitskader staat dat het kwaliteitskader verpleeghuiszorg en het addendum over de Wlz-zorg thuis vanaf de zomer 2023 wordt vervangen door het nieuwe kwaliteitskompas. Vanaf januari 2024 zou het kwaliteitskader wijkverpleging hier dan ook in over gaan.
Geen bezettingsnorm meer
In het generiek kompas ‘samen werken aan kwaliteit van bestaan’ staat geen personele bezettingsnorm meer voor het verpleeghuis, waarbij er minstens twee zorgverleners aanwezig zijn voor acht verpleeghuisbewoners. In 2017 is de bezettingsnorm onder grote druk in het kwaliteitskader gekomen, onder aanvoering van Hugo Borst en Carin Gaemers. De makers van het nieuwe kompas vinden, naast het personeelstekort, dat de kwaliteit van zorgverlening belangrijker is dan de kwantiteit. In het kompas wordt een mix van deskundigen voorgesteld en op termijn ook vastgelegd. Voorzitter Lea Bouwmeester: ‘Het wordt zeker niet vrijblijvend op het gebied van personeel.’
Aansluiting zoeken
In het kwaliteitskompas staat dat de formele zorg voortaan moet aansluiten op wat ouderen zelf al georganiseerd hebben in hun leven. Nu neemt de zorg het leven van ouderen over. Zorgvragen moeten verder zoveel mogelijk digitaal opgevangen worden. Er worden vier uitgangspunten beschreven: 1: Iemand respecteren voor wie hij is, 2: open gesprek, 3: de kracht van samen en tot slot: ruimte voor professionaliteit.
Lees ook het interview met Lea Bouwmeester over het nieuwe kwaliteitskompas op Zorgvisie.
Anton Maes
https://zorgenstelsel.nl/ouderenzorg-hindernissen-bij-overgang-kwaliteitskader-naar-kwaliteitskompas/