GlaxoSmithKline (GSK) richt een wetenschappelijk samenwerkingsverband op tussen zes internationaal gerenommeerde integrale kankercentra. Deze krijgt de naam Oncology Clinical and Translational Consortium (OCTC). Vanuit Nederland neemt het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam hieraa deel.
Door samen te werken met externe partners zegt GSK wetenschappelijke innovatie toegankelijk te willen maken, cultiveren en stimuleren. Naast het AVL nemen de volgende centra deel: Gustave Roussy (Villejuif, Frankrijk), University of Texas MD Anderson Cancer Center (Houston, VS), Memorial Sloan – Kettering Cancer Center (New York, VS), Prinses Margaret Cancer Centre, University Health Network (Toronto, Canada) en Vall d’ Hebron Instituut voor Oncologie – VHIO (Barcelona, Spanje).
Onbderzoeksprogramma’s
“Elke OCTC aangesloten instelling is internationaal erkend als een leider in klinisch en translationeel onderzoek,” zegt Rafael Amado, Hoofd Oncologie R&D bij GlaxoSmithKline. “Het consortium en GSK ontwerpen samen onderzoeksprogramma’s en voeren die vervolgens samen uit op een gerichte en snelle manier, zodat we nieuwe diagnostische instrumenten en medicijnen kunnen ontwikkelen waarmee we patiënten met kanker beter kunnen behandelen.”
Oncologische therapieën
GSK wil met het consortium verdere deskundigheid opbouwen over preklinische, translationele en klinische ontwikkeling van nieuwe antikankertherapieën, met name kinase-remmers, epigenome modulerende verbindingen en immunotherapie. De aan het consortium deelnemende centra krijgen toegang tot onderzoeken van GSK die nog in de pijplijn zitten. Met dit consortium is er volgens GSK “de mogelijkheid de volgende generatie van nieuwe oncologische therapieën in een stroomversnelling te brengen”. OCTC wil de wetenschappelijke samenwerking tussen de leden en GSK bevorderen.
Klinisch onderziek
“De samenwerking met GSK is voor het Antoni van Leeuwenhoek een welkome schakel bij het vertalen van pre-klinische concepten naar de klinische praktijk””, zegt Jan Schellens, internist-oncoloog-klinisch farmacoloog aan het Antoni van Leeuwenhoek en hoogleraar Klinische Farmacologie aan de Universiteit Utrecht. “Voor betere diagnostiek en behandelingen zijn geneesmiddelen nodig. GSK is een innovatief bedrijf dat nieuwe moleculen maakt die wij in klinische onderzoeken kunnen testen. Met het uiteindelijke doel om in de praktijk kanker beter te kunnen behandelen.” Daarnaast is de samenwerking met de overige vijf kankercentra essentieel. Voor de onderzoeken zijn specifieke subgroepen van patiënten nodig met precies dezelfde soort kanker, zegt Schellens. “Het Antoni van Leeuwenhoek kent vaak te weinig patiënten uit eenzelfde subgroep. Andere kankercentra kampen met hetzelfde probleem. Gezamenlijk optrekken in onderzoek lost dit probleem ook op.”