Beeld: fotomek/stock.adobe.com
De schulden zijn opgelopen tot 175 miljoen euro. Banken en zorgverzekeraars geven de raad van bestuur het komende halfjaar de tijd en het geld om een duidelijke verbetering te laten zien. Als dat herstel voldoende vordert, ronden alle partijen in mei een reorganisatieplan af met de titel ‘HagaVooruit!’.
Belangrijkste oorzaken voor het grote verlies zijn verkeerde inschattingen van de kostenontwikkeling. De inflatie, gestegen lonen en vooral de uitgaven voor zzp’ers zijn veel te laag ingeschat. Door de onrust rond de ontvlechting van de mislukte ziekenhuiscombinatie Reinier Haga Groep (RHG), waarvan HagaZiekenhuis tot eind vorig jaar deel uitmaakte, vertrok veel personeel. PNIL’ers kostten niet 4,5 miljoen euro, zoals begroot, maar 22,6 miljoen euro.
Lees op Zorgvisie in een interview met Van der Meer en Turkesteen hoe deze bestuurders HagaZiekenhuis gezond willen maken: “Het ziekenhuis is in veel opzichten verwaarloosd.”
Niet nakomen bankconvenanten
Op 1 maart 2023 fuseerden het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis en waren nieuwe convenanten met de banken van kracht. Afgelopen mei werd duidelijk dat HagaZiekenhuis alle convenantafspraken niet kon nakomen.
De huidige cfo Hans Turkesteen is afgelopen maart aangetreden, Van der Meer is sinds september de topman. Ze hebben na lange gesprekken met de banken en zorgverzekeraars deze maand voorlopig het vertrouwen gekregen om HagaVooruit! uit te voeren. Als het ziekenhuis de komende periode duidelijk betere resultaten laat zien, houden ze de kredietkraan definitief open.
Het doel van HagaVooruit! is om in 2026 uit te komen op een resultaat van 2 procent. Dat is in lijn met het gemiddelde van de topklinische opleidingsziekenhuizen, waartoe HagaZiekenhuis behoort. Om dit te behalen, is een structurele verbetering van 35 miljoen euro per jaar nodig in 2026. Dit betekent dat het ziekenhuis 5 procent minder kosten moet maken dan nu.