Ooievaar voor de ingang van HagaZiekenhuis Zoetermeer | Lucas Krullaards, HagaZiekenhuis
Het nieuwe ziekenhuisgebouw dat uiterlijk in 2030 in gebruik moet worden genomen, krijgt “de modernste faciliteiten voor bevallingen”. Het is volgens het HagaZiekenhuis wel belangrijk dat het aantal bevallingen toeneemt.
Afspraken over volume
“Ook is het essentieel dat patiënten, verwijzers en overige zorgpartners het Zoetermeerse ziekenhuis voor andere behandelingen nog beter weten te vinden”, stelt het bestuur. Anders wordt het moeilijk om een hoogstaand ziekenhuis draaiende te houden. Het ziekenhuis heeft hier afspraken over gemaakt met allerlei betrokken partijen uit de regio, zoals huisartsen en verloskundigen. “Zo zijn alle zorgaanbieders een belangrijke schakel in het behoud van een hoogstaand ziekenhuis mét geboortezorg in Zoetermeer”, klinkt het.
Rol gemeente
Ondertussen werkt de gemeente Zoetermeer, volgens het HagaZiekenhuis, aan voorwaarden om het HagaZiekenhuis interessanter te maken voor zorgmedewerkers. De gemeente heeft toegezegd zich in te zetten om de kansen op een woning voor zorgmedewerkers te vergroten, mee te werken aan betere bereikbaarheid van het ziekenhuis en te kijken naar de mogelijkheden voor 24/7 kinderopvang voor zorgmedewerkers.
In april had het HagaZiekenhuis het voornemen om de afdeling verloskunde toch te behouden al bekendgemaakt. Nu is dat zeker.
Financiële problemen
HagaZiekenhuis zit in grote financiële problemen. In 2023 heeft het Haagse ziekenhuis een verlies geboekt van rond 20 miljoen euro. Belangrijkste oorzaken voor het grote verlies zijn verkeerde inschattingen van de kostenontwikkeling. De inflatie, gestegen lonen en vooral de uitgaven voor zzp’ers zijn veel te laag ingeschat. Door de onrust rond de ontvlechting van de mislukte ziekenhuiscombinatie Reinier Haga Groep (RHG), waarvan HagaZiekenhuis tot eind vorig jaar deel uitmaakte, vertrok veel personeel. PNIL’ers kostten niet 4,5 miljoen euro, zoals begroot, maar 22,6 miljoen euro. (ANP / Suzanne Bremmers)