Het overgrote deel van dit volume (87 procent) betreft zorgwoningen, het overige deel betreft eerste en tweedelijns zorgvastgoed. Vastgoedfondsen (beursgenoteerd en gemengd) en institutionele beleggers nemen met een aandeel van 63 procent het merendeel van het transactievolume voor hun rekening. Bijna de helft van het volume (43 procent) is geïnvesteerd in nieuwbouw of transformatieprojecten.
Overdrachtsbelasting
“Het afgelopen half jaar zijn er wederom nieuwe buitenlandse partijen tot de Nederlandse zorgvastgoedbeleggingsmarkt toegetreden, zoals de Belgische verzekeraar AG Real Estate en het uit Duitsland afkomstige Patrizia”, zegt Manon Kuipers, directeur Zorgvastgoed & Corporatiebezit bij Capital Value. “Als gevolg van de uitdagingen in het nieuwbouwsegment en de aangekondigde verhoging van de overdrachtsbelasting verwachten wij een toename van vraag en aanbod in bestaande bouw waardoor de stijgende lijn van het transactievolume uit de voorgaande jaren naar verwachting door zal zetten.”
Investeringen
De vraag vanuit beleggers naar zorgvastgoed is met 7,5 miljard euro voor de komende drie jaar onverminderd groot, volgens Capital Value. De verwachting is dat de komende jaren nog flinke investeringen zullen worden gedaan door woningtekorten en de noodzaak om te verduurzamen.
Vastgoedfondsen
Vastgoedfondsen waren in het afgelopen jaar belangrijke kopers van zorgvastgoed. Particuliere en gemengde vastgoedfondsen waren goed voor 23 procent van het transactievolume. Ook institutionele beleggers hebben met 22 procent een belangrijk aandeel in het transactievolume. Beursgenoteerde vastgoedfondsen namen 18 procent van het totale transactievolume voor hun rekening.
pouwel van de Siepkamp
Ik ben benieuwd of alle zorgwoningen die verkocht zijn wel beschikbaar blijven voor zorg, of dat ze de gewone markt op gaab. Weet iemand dat