Ziekenhuispersoneel wast de handen te weinig. Hierdoor ontstaan veel infecties bij patiënten. Jaarlijks levert dit een kostenpost op van 140 miljoen euro. Door een betere handhygiëne na te streven, kan er flink op deze kosten bespaard worden. Dit stelt het samenwerkingsverband Hygiëne Hills.
Er wordt in de zorg voornamelijk naar high tech medische ontwikkelingen gekeken als oplossing voor oplopende zorgkosten. Toch is er bij dagelijkse bezigheden, zoals handenwassen, het wassen en aankleden van mensen, nog veel te winnen. Het bestrijden van ziekenhuisinfecties kost jaarlijks zo’n 400 miljoen. 15 tot 30 procent van de ziekenhuisinfecties kunnen voorkomen worden door betere handhygiëne. De innovatieve hulpmiddelen die bedrijven ontwikkelen voor dagelijks terugkerende werkzaamheden in de zorg, worden nog maar weinig gebruikt door zorgverleners.
Infecties
“Uiteraard doen medewerkers hun uiterste best om zorg te dragen voor een goede handhygiëne”, stelt Willo Eurlings, die als innovatiemanager bij Syntens verbonden is aan Hygiëne Hills, “Maar door de toegenomen werk- en tijdsdruk in de zorg schiet het handen wassen er vaak bij in. Met desastreuze gevolgen. Infecties leiden tot heel veel meer kosten, voor de ziekenhuizen maar ook voor de maatschappij. Met de steeds verder oplopende zorgkosten en de opkomst van resistente micro-organismen is de situatie extra zorgwekkend.
Onbegrijpelijk
Roger van Wersch, algemeen directeur Alpheios International BV is het met Eurlings eens: “Handhygiëne is een van de grootste problemen in de zorg. Er zijn strikte protocollen en richtlijnen die exact aangeven op welke momenten een verpleegkundige of arts de handen moet wassen. In de praktijk blijkt dat van de vijf vastgestelde momenten waarop je je handen moet wassen dat maar op één van de momenten gebeurt. Dat is onbegrijpelijk. In een ziekenhuis moeten we er alles aan doen om infecties te voorkomen en we houden ons niet eens aan zoiets eenvoudigs als handen wassen.”