Het gezondheidsfonds presenteert daarom vandaag de nieuwe hart- en vaatagenda die moet bijdragen aan oplossingen en de gezondheidskloof moet verkleinen. “Hart- en vaatziekten zijn op dit moment de tweede doodsoorzaak en zorgen voor de meeste ziekenhuisopnamen”, zegt directeur van de Hartstichting Hans Snijder.
Passende zorg
De hart- en vaatagenda kwam tot stand na onderzoek, vele gesprekken en uiteindelijk een stemming door patiënten, zorgprofessionals, wetenschappers, beleidsmakers en donateurs. In totaal brachten ruim tienduizend mensen hun stem uit. Het merendeel benadrukte het belang van betere en snellere beschikbaarheid van goede en passende zorg.
Snijder: “Dat kunnen we als Hartstichting niet alleen, daar hebben we de zorg, de overheid en de markt keihard bij nodig. Deze partijen zullen nadrukkelijker moeten sturen op een gezonde omgeving, gelijke gezondheidskansen en goede zorg op maat voor iedereen.”
Onnodig ziek
De afgelopen 60 jaar is de hartzorg sterk verbeterd. Toch krijgt 55 procent van de mensen nog onnodig een hart- of vaatziekte. “Terugdringen van dit aantal kan alleen met een drastische verandering binnen de zorgsector waarbij veel nadrukkelijker de focus moet komen te liggen op het positief beïnvloeden van gezondheid, gedrag en leefomgeving, in plaats van achteraf zorg verlenen als er al hart- of vaatproblemen zijn.”
Met de hart- en vaatagenda wil de Hartstichting deze verschuiving mogelijk maken. “Doen we dit niet, dan loopt de zorg vast”, zegt Snijder.
Hartcheckpunten
Een van de andere ambities van Snijder om het aantal hart- en vaatpatiënten drastisch terug te dringen, is het openen van enkele honderden hartcheckpunten in ons land. Hiermee kunnen mensen met een verhoogd risico op hartaandoeningen vroegtijdig worden opgespoord.
De Hartstichting heeft in 2023 enkele pilots gehouden met deze checkpunten en dit jaar zullen de eerste Hartstichting-checkpunten worden uitgerold.
Gezonde omgeving
Wat de Hartstichting betreft wordt er nog harder ingezet op het einde van de tabaksindustrie. Daarnaast pleit de stichting ervoor dat de overheid meer en betere maatregelen neemt om onze omgeving gezonder te maken, denk aan een flinke rem op fast foodketens en het aantal gezonde producten in supermarkten drastisch omhoog schroeven.
“Gezond eten is nog altijd duurder dan ongezond eten, en voor mensen die het financieel niet breed hebben, wordt de keuze voor ongezond dan al bepaald.”
Tweede landelijke agenda
Tien jaar geleden werd door de Hartstichting de eerste hart- en vaatagenda gepresenteerd. Daarbij lag de nadruk op het feit dat hart- en vaatziekten zich bij vrouwen anders gedragen dan bij mannen. Artsen zijn nu alerter op het signaleren en op tijd behandelen van hart- en vaatziekten bij vrouwen, volgens de Hartstichting.
De uitkomsten van de nieuwe, tweede hart- en vaatagenda zullen ook weer leidend zijn bij het investeren van wetenschappelijk onderzoek naar snellere opsporing en betere behandeling van hart- en vaatzieken.