“De noodzaak en proportionaliteit van een dergelijke maatregel vraagt een stevige onderbouwing om juridisch houdbaar te zijn”, schrijft Helder. Ze ziet daartoe nu onvoldoende aanknopingspunten. Er kunnen minder ingrijpende maatregelen worden genomen om mogelijke risico’s te verlagen, zegt de minister.
De Tweede Kamer maakt zich al lang grote zorgen over de opkomst van private investeerders, die volgens de Kamer vooral zo veel mogelijk winst willen maken. Patiënten worden daar de dupe van, vindt de Kamer.
Als voorbeeld halen Kamerleden vaak de commerciële huisartsenketen Co-Med aan. De afgelopen maanden regende het klachten van onder meer patiënten over de slechte bereikbaarheid ervan. Grote financiële problemen brachten Co-Med aan het randje van een faillissement, maar daar kon de keten deze week op het laatste moment aan ontkomen.
De verschillende oproepen van de Kamer om een verbod op private investeerders in te stellen, legt Helder naast zich neer. “Tegelijk voel ik zeker mee met de risico’s in de balans tussen een te groot financieel belang voor de zorgaanbieder en de publieke belangen van de zorg.”
Helder wil bestaande regelgeving, waarbij wordt gelet op het waarborgen van publieke belangen, aanscherpen. Dat wil ze onder meer doen via de Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz), die nu voor advies bij de Raad van State ligt. Daarin wordt een norm voor integere bedrijfsvoering vastgelegd. In het wetsvoorstel wordt daarnaast de winstuitkering in de zorg en jeugdhulp aan banden gelegd, waarbij onder meer wordt gecontroleerd op de rechtmatigheid van declaraties. (ANP)
Ivo van Loo
Was ook een kansloos discriminatoir en populistisch voorstel. Miste elke echt grond. Het begon al met het feit dat CoMed geen professionele private equity partij is, maar gewoon een rijke man die geld ergens in stopt. En dat is iets heel anders.
Bovendien onttrekken professionele PE partijen helemaal niks uit de zorg; ze investeren er juist in en maken zorg vaak kosten-effectiever voor de maatschappij, klantgerichter, maatschappelijk zinvoller en leuker. Zie de kopietjes van ZBC’s (ooit door innovatieve PE-partijen bedacht) welke nu overal opgericht worden door ziekenhuizen. Ziekenhuizen die regelmatig laten weten dat ze daarmee betere cliënt service leveren en hogere klanttevredenheid scores krijgen dan ooit tevoren. Dat soort innovatie komt meestal van PE-partijen, waardoor we uiteindelijk (zo blijkt nu) samen de zorg beter maken. Polariseren op basis van onzin is enkel maar populisme.