Ruim de helft (61 procent) van de Amsterdamse pubers in de vierde klas van het vmbo moet na een gezondheidsonderzoek worden doorverwezen voor een consult met een arts of verpleegkundige. Dat blijkt uit een proef van de GGD met zogenoemde pubergesprekken op middelbare scholen in de hoofdstad. Bij havo/vwo-leerlingen is dat 31 procent.
De lokale GGD publiceerde donderdag de resultaten van de pilot op vijf Amsterdamse middelbare scholen. Naar aanleiding van de proef zijn de pubergesprekken inmiddels ingevoerd op alle middelbare scholen in de hoofdstad.
Alcoholgebruik
Naast de standaard schoolarts-bezoeken op de basisschool en in de tweede klas werden vorig schooljaar ruim 260 leerlingen opgeroepen voor een extra gezondheidsonderzoek. Bij het pubergesprek vullen middelbare scholieren een vragenlijst over hun gezondheid in en worden ze gemeten en gewogen. Als de resultaten daar aanleiding toe geven, worden de scholieren doorverwezen voor een consult. In de meeste gevallen (29 procent) was een vermoeden van problematisch alcoholgebruik de reden voor doorverwijzing.
Extra zorg
Ook drugsgebruik (15 procent), niet veilig vrijen (12 procent), psychosociale problemen (9 procent) en overgewicht (9 procent) leidden tot doorverwijzing naar een arts. Van de leerlingen die werden doorverwezen, resulteerde het consult in 22 procent van de gevallen in extra zorg of hulp. (ANP)