Dat blijkt uit een peiling van de Landelijk Huisartsen Vereniging (LHV) onder haar leden. Ondanks alle pogingen vanuit de overheid om de administratieve lasten te verminderen geeft 85 procent van de ondervraagde huisartsen aan te veel tijd aan taken te besteden die niet met de directe patiëntenzorg te maken heeft, s
Stoppen met praktijk
De toename van administratieve lasten heeft grote invloed op het werkplezier van huisartsen. Bijna de helft van de praktijkhouders in de peiling overweegt weleens te stoppen met hun praktijk als gevolg van de toename van administratieve lasten. En van de waarnemende huisartsen geeft meer dan 80 procent aan dat de hoeveelheid administratieve lasten invloed heeft op de keuze voor wel of geen eigen praktijk.
‘Handelingen horen niet bij het vak’
Belastende administratieve handelingen vanuit de wet die genoemd worden zijn bijvoorbeeld een jaarverantwoording maken (84 procent), het instellen van een raad van toezicht (73 procent) of aanvragen van een toelatingsvergunning (78 procent).
Bijna alle huisartsen in de peiling vinden dat zij deze handelingen niet bij hun vak horen. Zij twijfelen aan het nut en de noodzaak van deze verplichtingen. Dat is anders bij administratieve handelingen die te maken hebben met bijvoorbeeld praktijkvoering. Daarvan geeft 83 procent aan dat het tot het werk behoort.
Stapeling van administratie
De LHV vraagt het nieuwe kabinet de stapeling van administratieve handelingen te stoppen. De vereniging pleit ervoor de jaarverantwoordingsplicht voor eerstelijnszorgaanbieders te schrappen. En de grens voor intern toezicht te verhogen naar 50 medewerkers.
Verder roept de partij op tot bewustwording van administratieve belasting en vragen zij nieuwe wetgeving altijd te toetsen op proportionaliteit.
Mauk van Heemstra / Society 4.0
Jaren geleden zou Edith Schippers al verzamelen wat ‘verspilling in de zorg’ was.
Volgens Lean is dat alles wat geen waarde toevoegt, namelijk alles wat niet de zorg zelf is. En de vakman weet wat dat is. Hier dus de huisarts. Alle rest moet je terugbrengen tot het minimaal noodzakelijke en dat is nu evident nog steeds niet het geval en zelfs aan het verergeren.
De oplossing is niet om alle bureaucratie terug te brengen, want daar verzet bureaucratie zich tegen, zolang bureaucratie (controle-drift en risico-angst) de baas blijft.
De oplossing is om alleen nog maar te gaan doen wat de vakmens strikt noodzakelijk vindt en dan een ander binnen de praktijk laten kijken wat dan minimaal noodzakelijk nog moet gebeuren om dat strikt noodzakelijke te ondersteunen.
De rest schrappen!
wijnand van den van den berg
Mooi samengevat !
‘Ondanks alle pogingen de administratieve last terug te dringen ‘ excuus maar zo’n wet optuigen waarbij je ineens een vergunning moet gaan aanvragen is in dit kader totaal niet te bevatten , letterlijk ondermijnen van de zorg !