De helft van de ziekenhuizen in Nederland hebben nog geen contracten met zorgverzekeraars. Ze onderhandelen nog steeds over de prijzen van behandelingen over 2014. Dit levert de ziekenhuizen flinke kosten op.
Dit blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), waar NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy op 3 november over schrijft in haar blog op Skipr. De NVZ ondervroeg haar leden: algemene ziekenhuizen en specialistische instellingen.
Deadline
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben samen een deadline afgesproken: voor 19 november moeten de contracten zijn gesloten. Maar het ziet er niet naar uit dat deze deadline gehaald gaat worden. Op hoofdlijnen hebben de meeste ziekenhuizen en verzekeraars wel een akkoord. Maar over de precieze invulling zijn ze nog volop in onderhandeling.
Volgens de zorgverzekeraars zijn de partijen verder dan de NVZ schetst. In het Financieel Dagblad stellen zorgverzekeraars VGZ, Menzis, CZ en Achmea dat ze niet met alle ziekenhuizen rond zijn. Ze zijn nog in onderhandeling met ‘kleine aantallen’ zorgaanbieders.
Liquiditeitspositie
De lange onderhandelingen kunnen grote financiële gevolgen hebben voor afzonderlijke ziekenhuizen, zo beschrijft Yvonne van Rooy. De ziekenhuizen kunnen de geleverde zorg niet declareren en moeten dus lange tijd voorfinancieren. Daarmee komt de liquiditeitspositie van de zorgaanbieders onder druk te staan, zeker omdat banken daarvoor steeds duurdere leningen afsluiten. De ziekenhuizen klagen dat zij veel rente moeten betalen, terwijl de zorgverzekeraars wel de maandelijkse premiegelden binnen krijgen.
Meerjarenafspraken
Bovendien hebben de ziekenhuizen een slechte onderhandelingspositie als ze akkoorden moeten sluiten over zorg die al geleverd is, zo betoogt Van Rooy. De NVZ pleit voor langjarige afspraken, ook omdat ziekenhuizen langlopende investeringen moeten doen in bijvoorbeeld gebouwen en medische apparatuur.
Er wordt al gewerkt met enkele meerjarenafspraken. Zo heeft Achmea driejarige contracten voor staaroperaties en borstkankerbehandelingen.