47 procent van zorgmedewerkers die weleens agressie ervaart, maakt hier echter geen melding van. Slechts zeven procent deed in 2023 melding of aangifte bij de politie en slechts 35 procent meldde incidenten bij de werkgever.
Ggz
In de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg blijkt het aantal gevallen van agressie vanuit patiënten het hoogst. Binnen deze sectoren krijgen ruim zeven op de tien zorgmedewerkers minimaal één keer per maand te maken met agressie vanuit patiënten of cliënten.
Ook in andere zorgsectoren is het aantal gevallen van agressie richting medewerkers hoog. Zo wordt de helft van het personeel in de jeugdzorg, verpleging en thuiszorg minstens één keer per maand agressief door patiënten of cliënten benaderd. Daarnaast geeft bijna de helft van het ziekenhuispersoneel aan minimaal maandelijks met agressie vanuit patiënten om te moeten gaan.
Jorrit Stroosma
Ik vind het altijd een moeilijk onderwerp als het gaat over agressie, want het verschilt per persoon hoe je agressie ervaart. Dat cliënten/patiënten en de aanhang geagiteerd kunnen zijn is inherent aan het werk, mensen hebben niks aan protocollen en richtlijnen en willen gewoon geholpen worden. Hier kan heel veel in gewonnen worden als zorgverleners correct leren hoe dan communicatief goed te handelen. Hier is nu in opleidingen niet of nauwelijks aandacht voor. Maar ook ik trek de grens bij fysieke en ernstig verbale agressie, dit moet in de kiem gesmoord worden.