Vooral organisaties actief in de langdurige zorg geven aan dat ze nog geen actief duurzaamheidsbeleid hebben. Deze organisaties ervaren verschillende belemmeringen om aan de slag te gaan met de verduurzamingsopgave, schrijven Elske Visser van AT Osborne en Laurens Lancee van de TU Delft. “Het ontbreekt instellingen vaak aan de juiste kennis en inzicht in de stappen die zij kunnen en moeten nemen om te verduurzamen. Daarnaast is er onzekerheid over de toekomstige zorgvraag en de rol die hun vastgoed daarin speelt.”
Maatregelen
De organisaties die aangeven met duurzaamheid bezig te zijn, doen dat bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen, het inkopen van duurzame energie en het plaatsen van LED verlichting. Sommige kopen duurzame producten in en stimuleren werknemers om te fietsen.
Integrale energietransitie
“De gebouwde omgeving is een belangrijk onderdeel van deze opgave, maar met alleen het verduurzamen van vastgoed komen we er niet”, stelt Visser. Volgens haar is het belangrijk om de gehele verduurzamingsopgave in kaart te brengen. “Hiermee wordt inzichtelijk welke CO2-reductie we behalen door het aanpassen of vernieuwen van gebouwen. Voor de restopgave moeten we andere maatregelen treffen, zoals het reduceren van reisbewegingen of het zelf opwekken van energie. Een integrale energiestrategie helpt bij maken van die keuzes.”