Het College Geneeskundige Specialisten (CGS) ontwikkelt een nieuwe visie op de herregistratie van medisch specialisten. Uit een vooronderzoek blijkt dat het huidige systeem niet meer aansluit bij de verwachtingen van specialisten, patiënten, overheid en verzekeraars, zo meldt MedNet. Met name de kwaliteitsbewaking verdient volgens de stakeholders meer aandacht.
Voor herregistratie moet een medisch specialist nu kunnen aantonen dat hij zijn vak regelmatig uitoefent en dat hij deskundigheidsbevorderende activiteiten zoals nascholing heeft ontplooit. Ook is deelname aan kwaliteitsvisitatie bij een aantal specialismen verplicht. De huidige normen zijn gebaseerd op ‘input’ waardoor meedoen aan een cursus vaak al volstaat, meldt de KNMG.
Kwaliteitsbewaking
Secretaris Vivienne Schelfhout van CGS vertelt op de website van de KNMG dat het publiek er vanuit moet kunnen gaan dat een medicus die is opgenomen in een specialistenregister, behalve bevoegd ook bekwaam is. Schelfhout: “Vanuit ondermeer de overheid en verzekeraars komen er in toenemende mate signalen dat er binnen een herregistratiesysteem ook een rol is weggelegd voor kwaliteitsbewaking.”
Communicatie
Volgens Milena Babovic, beleidsadviseur bij de KNMG, moeten voortaan naast kennis, ook vaardigheden, houding en ervaring meetellen. Daarbij moet dan expliciet aandacht worden besteed aan niet-specialisme gebonden competenties uit het CanMEDS model, met de nadruk op communicatie en samenwerken. Babovic interviewde vijftien personen, waaronder patiënten, specialisten en medewerkers van verzekeraars.
Naar verwachting publiceert CGS eind 2012 een visiedocument.