De plannen voor de hervorming van de langdurige zorg die donderdag door staatssecretaris Van Rijn van VWS zijn gepresenteerd zijn “onvoldoende concreet, onduidelijk en verwarrend”. Dat is de teneur van de reacties uit het veld.
In een gezamenlijke reactie leggen de CG-Raad, Platform VG, PerSaldo, MEE Nederland, NPCF en ANBO de nadruk op de onzekere gevolgen van de hervormingsplannen. “Er is nog steeds geen zekerheid of meer dan een miljoen mensen straks de begeleiding en verzorging krijgen die ze nodig hebben”, aldus de betrokken organisaties. Daarbij voorzien de partijen nog steeds koopkrachteffecten tot honderden euro’s per maand bij mensen met een beperking.
Bezuiniging
Volgens de gezamenlijke patiënten-, gehandicapten, – en seniorenorganisaties wordt de inrichting van het nieuwe stelsel vooral door bezuinigingsdoelstellingen ingegeven. Hoewel de partijen de verruiming van de toegang tot intramurale AWBZ positief vinden en er minder wordt bezuinigd op huishoudelijke verzorging dan voorzien, worden deze positieve maatregelen teniet gedaan door 5 procent te bezuinigen op tarieven van de PGB’s en zorg in natura. “Van Rijn geeft met de ene hand en neemt met de andere”, vinden de partijen.
Bureaucratisch
Ook branchevereniging ActiZ is kritisch. Hoewel ActiZ het eens zijn met Van Rijns visie zijn de hervormingen “onvoldoende concreet” en hinkt het beleid op twee gedachten. ActiZ is met name kritisch over de financieringsplannen. “Het is mooi dat de staatssecretaris persoonsvolgende financiering introduceert”, aldus ActiZ. “Maar dat zou wel ter vervanging moeten zijn van het huidige systeem waarbij gemeenten en zorgkantoren zorg inkopen. Wanneer deze twee systemen naast elkaar bestaan, leidt dat tot meer bureaucratie.”
Verbinden
Van de veldpartijen zijn de zorgverzekeraars bij monde van branchevereniging ZN het meest te spreken over de hervormingsplannen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij dat het kabinet er voor kiest om de intramurale ouderen- en gehandicaptenzorg als verzekerd recht in een kern-AWBZ onder te brengen. Ook over het voornemen om de thuisverpleging en wijkverpleegkundige voortaan uit de zorgverzekeringswet te financieren is ZN positief. “Zorgverzekeraars krijgen hierdoor de mogelijkheid om care en cure te verbinden”, aldus ZN.
Afspraken
Wel zegt ZN zich te realiseren dat de plannen gekoppeld zijn aan een forse bezuiniging die voor iedereen merkbaar zal zijn. “Dat stelt hoge eisen aan een goede uitwerking van de plannen, een heldere omschrijving van de zorgplicht en duidelijke afspraken met gemeenten over de samenwerking”, aldus ZN.