Mannen die seks hebben met mannen krijgen PrEP, een middel dat besmetting met hiv kan voorkomen, binnenkort vergoed. Dat is wel op proef. Na vijf jaar kijkt het kabinet of die is geslaagd en een vervolg verdient, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) weten.
Mannen die seks hebben met mannen krijgen PrEP, een middel dat besmetting met hiv kan voorkomen, vanaf volgend jaar vergoed. Dat is wel op proef. Na vijf jaar kijkt het kabinet of die is geslaagd en een vervolg verdient, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) weten.
Hiv grijpt nog altijd om zich heen, ook al kennen mensen het gevaar beter en zijn beschermingsmiddelen als condooms en soa-zorg beter verkrijgbaar. Ieder jaar lopen in Nederland ruim duizend mensen een hiv-besmetting op. Een derde van die nieuwe patiënten komt uit Amsterdam. Vooral homoseksuele mannen worden getroffen.
De homogemeenschap en een groep betrokken artsen dringen daarom al lange tijd aan op het vergoeden van PrEP. De Gezondheidsraad, die de minister adviseert over het basispakket, is het met hen eens en raadde Bruins aan het middel voor seksueel actieve homo’s te vergoeden.
Tegenstanders van het vergoeden voerden aan dat mensen zich ook met condooms kunnen beschermen. De samenleving zou daarom ook niet moeten opdraaien voor de kosten. Maar Bruins wijst er onder andere op dat het voor iedereen belangrijk is dat hiv zich niet verder verspreid, omdat ook anderen dan minder gevaar lopen. Bovendien scheelt het dure behandelingen die nodig zijn na besmetting.
Ongeveer 6500 mannen zullen gebruikmaken van PrEP, verwacht Bruins. Het middel kan 250 infecties per jaar schelen. Gebruikers gaan een eigen bijdrage betalen van hoogstens 25 procent van de kosten. Dat komt neer op 12 euro per maand.
Het is de bedoeling dat PrEP straks wordt verstrekt door vijf tot zeven GGD’s, verspreid over het land. Zo kan iedere gegadigde in de risicogroep het krijgen. De GGD vraagt gebruikers zich driemaandelijks te laten begeleiden, zodat het verloop van de proef goed kan worden gevolgd. De arts kan bijvoorbeeld in de gaten houden of de gebruiker het medicijn wel trouw inneemt.
Ook andere mensen die veel risico lopen hiv op te doen, zoals mensen uit landen waar het virus veel voorkomt, kunnen PrEP vergoed krijgen. Maar zij moeten dat afzonderlijk opnemen met hun arts. Bruins denkt dat deze groep maar klein is.
PrEP is al wel verkrijgbaar in Nederland, maar nog prijzig. Gebruikers haalden het vaak uit het buitenland, maar dan kijkt er geen arts mee. (ANP)