Kuipers deed het LUMC tweemaal een aanbod om te fuseren, zo blijkt uit een reconstructie van Zorgvisie in samenwerking met het Leidsch Dagblad. De eerste keer was in 2015, als reactie op de fusie van de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc. Samen zullen zij net iets groter zijn dan Rotterdam. Fusie tussen LUMC en Erasmus MC is volgens Kuipers de enige juiste reactie, zegt hij bij een ontmoeting met het LUMC-bestuur in 2015. “Het kan niet zo zijn dat Amsterdam de grootste wordt”, zou de toelichting van Kuipers zijn geweest op zijn plan om ‘zijn’ Erasmus MC te laten fuseren met het LUMC.
Fusie Erasmus MC-LUMC mislukt
Uiteindelijk doet het LUMC in 2020 de deur dicht. In de perceptie van Leiden ontbreekt een klimaat van elkaar over en weer wat gunnen; LUMC vreest een overname. Het LUMC houdt vast aan de strategie van gefocuste samenwerking. Die sluit fusie uit. Daar waar het inhoudelijk het beste uitkomt, werkt Leiden samen met het Amsterdam UMC (kinderhartchirurgie), het Antoni van Leeuwenhoek, UMC Utrecht of het Erasmus MC. Altijd op basis van de inhoud, want daar lopen specialisten warm voor. Rotterdam is dus niet per se een voorkeurspartner.
Rechtszaak kinderhartchirurgie
De mislukte fusie leidt wel tot veel ergernissen over en weer. Die speelt ook door in het dossier over de concentratie van de kinderhartchirurgie. Kuipers speelt hierin als bestuurder een hoofdrol in het krachtenveld van umc’s die elkaar aantrekken en afstoten. Over de kinderhartchirurgie neemt Kuipers later als minister in 2023 het besluit om te concentreren naar Rotterdam en Groningen. Leiden en Utrecht vallen buiten de boot. De rechtszaak daarover, een versnelde bodemprocedure, dient op 30 november. Dan kijken de rechters of de selectieprocedure wel zorgvuldig is geweest en of het besluit goed is onderbouwd.
c.blankers1@kpnplanet.nl
Dit zijn de achterbakse streken van Kuipers!
Hoe kan het dat 1 man, die denkt dat hij de kennis heeft. besluiten om ziekenhuizen te laten fuseren en behandelingen te verbieden in andere ziekenhuizen z.a kinderhartchirurgie. Alles wat goed loopt, moet kapot of anders en dat deugt niet. Ik hoop dat de rechter de zaak ten nadele van Kuipers afwijst. Het zijn geen humane besluiten van deze demi-minister en hij wil zijn zin door drukken.
Hippocratez
Alles wat goed loopt moet kapot. Dit was ook het geval in de coronatijd.
Lokale ziekenhuizen in Brabant hadden hun patientlogistiek vaak prima op orde, totdat Kuipers zich er zo nodig mee moest gaan bemoeien, vanaf toen liep het in de soep. Uit welke hoge hij als konijn nou ineens weer was gekomen is mij tot op heden een raadsel.
Ook rondom het kinderhartchirurgie dossier kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat hier een persoonlijke vendetta een rol heeft gespeeld.
Het lijkt mij een narcist van het zuiverste water