De grootste uitdaging voor zorgorganisaties met betrekking tot vastgoed de komende jaren is het verbinden van de exploitatie van een gebouw in relatie tot de veranderingen in de zorgverlening. Dit zei Marcel Dommisse, programmamanager Zorg bij Strukton Worksphere, recent tijdens de Health & Care Day.
Dommisse haalde het voorbeeld aan van het aantal ligdagen in ziekenhuizen. Als dit drastisch omlaag gaat, leidt dit tot leegstand. Er zullen werkkamers niet meer nodig zijn, of een andere functie krijgen. Volgens hem is de vraag vervolgens hoe een ziekenhuis deze verandering goed faciliteert en organiseert.
Hoe organisaties de uitdaging vervolgens te lijf gaan, zal erg afhankelijk zijn van het soort zorginstelling. “Je moet heel erg nadenken over de functies die je op dit moment hebt als zorgonderneming, of je een care-instelling of een ziekenhuis bent, en wat voor effect de dienstverlening heeft op de cliënten of patiënten. Stel dat dat minder wordt, wat betekent dat voor mijn vierkante meters?”
Scenariodenken
In de optiek van Dommisse is in dat geval scenariodenken handig. Een zorginstelling bedenkt wat voor functie een ruimte of een gebouw moet gaan krijgen, en daar wordt het gebouw vervolgens op aangepast. Daarbij kan rekening worden gehouden met de positieve beleving van de patiënt. De vraag is dan: hoe zorg je ervoor dat het gebouw meehelpt om de stress die patiënten misschien ervaren, weg te nemen?
Hierbij kan big data een belangrijke rol spelen. Volgens Dommisse kan een ziekenhuis, bijvoorbeeld, monitoren wanneer de patiënt bij het ziekenhuis aanwezig is, waar die gaat parkeren, of er voldoende plek is en hoe lang hij moet lopen van de parkeerplaats naar de dokter. Hij moet zich misschien haasten en wellicht is vervolgens de arts vertraagd. Dit leidt tot stress, die voorkomen kan worden door de data aan elkaar te koppelen en naar de patiënt terug te koppelen.
—
Marcel Dommisse vertelt over de vastgoeduitdagingen waarvoor zorginstellingen zich gesteld zien: