EMA oordeel
De Europese toezichthouders voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, oordeelt vrijdag of AZD1222 voldoet aan alle voorwaarden. Daarna is het aan de Europese Commissie om te beslissen of het middel op de markt mag komen.
Nieuwe strategie
Vanwege alle problemen rond AstraZeneca moeten de vaccinatieplannen van het kabinet misschien worden omgegooid. Officieel moet de Gezondheidsraad nog adviseren wie het beste het vaccin van AstraZeneca kunnen krijgen, waarna het kabinet de knoop moet doorhakken. Maar VWS had eerder al aangegeven dat mensen van onder de 60 met medische klachten vanaf februari het AstraZeneca-vaccin zouden krijgen. Vanaf volgende maand zouden ook mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen, het vaccin AZD1222 krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die gedwongen worden behandeld en om mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Ook ggz-medewerkers zouden het AstraZeneca-vaccin krijgen.
Dwang
Ondertussen wordt er op Europees niveau gekeken wat er gedaan kan worden rondom de afspraken met de farmaceut. De EU moet zo nodig de productie en levering van Covid-19-vaccins aan de bevolking juridisch afdwingen. Het EU-verdrag maakt het wettelijk mogelijk in te grijpen als de bevoorrading van bepaalde urgente producten gevaar loopt, schrijft de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel aan vier bezorgde EU-leiders.
Tot dusver “heeft de uitleg van bepaalde farmaceutische bedrijven ons niet gerustgesteld”, aldus de Belg. “We zetten de dialoog voort maar ik denk dat de EU robuuste actie moet ondernemen om de levering van vaccins veilig te stellen. We moeten concreet tonen dat de bescherming van de EU-burgers onze absolute prioriteit blijft”, schrijft hij aan de leiders van Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken en Griekenland. “Ongerechtvaardigde vertragingen zouden de levens van miljoenen in gevaar brengen.”
De EU is in een felle strijd verwikkeld met het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca over de door Brussel bestelde coronavaccins. AstraZeneca zegt in het eerste kwartaal maar een kwart van de afgesproken hoeveelheid te kunnen leveren aan de EU-landen. Dreigen met het inzetten van het zware artikel 122 uit het EU-verdrag kan volgens ingewijden als laatste drukmiddel dienen als de gesprekken met de farmaceut niet tot een oplossing leiden.
Andere vaccins
In totaal heeft Nederland al 69 miljoen doses van coronavaccins besteld. Pfizer en BioNTech leveren dit jaar 19,5 miljoen doses van het vaccin Comirnaty. De eerste mensen hebben dit middel inmiddels geïnjecteerd gekregen. Comirnaty is bestemd voor medewerkers van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en gehandicaptenopvang en voor artsen en verpleegkundigen op intensive cares, spoedeisende hulp en ambulances.
Het andere vaccin dat momenteel beschikbaar is, van Moderna, gaat onder meer naar cliënten van verpleeghuizen en gehandicaptenzorg. Daarvan krijgt Nederland dit jaar 6,2 miljoen doses. Sanofi levert 11,7 miljoen doses, Janssen uit Leiden 11,3 miljoen en het Duitse CureVac 8,6 miljoen. (ANP)
Frans Fakkers
Deze gang van zaken is een kwestie van wat in de zorg in ons land de afgelopen 14 jaar speelt: de marktwerking leidt tot drang van winstmaximalisatie. Niet de mens of de zorg staan centraal. We zien nu waar dit toe leidt. Gaan de ogen van diegenen die hierover beslissen nog niet open?