Een op de tien patiënten die na een vergiftiging wordt opgenomen op de afdeling intensive care van een ziekenhuis, overlijdt binnen 2 jaar. Het gaat geregeld om mensen die een overdosis harddrugs hebben genomen of een zelfmoordpoging ondernamen met medicijnen of drugs. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het AMC in Amsterdam.
Tussen 2008 en 2011 werden ruim 9000 volwassenen opgenomen op de ic in Nederland met een vergiftiging. “Dit is slechts een heel klein deel van het totaal aantal mensen dat een vergiftiging oploopt. De grootste groep zoekt geen medische hulp of kan toe met de huisarts. Alleen mensen die echt een heel zware vergiftiging oplopen, worden opgenomen op de ic” , zegt ic-onderzoeker Dylan de Lange van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Het gaat dan – naast de overdosis harddrugs – vaak om mensen die te veel medicijnen hebben geslikt, giftige stoffen hebben ingeademd of een zware alcoholvergiftiging hebben (bijvoorbeeld comazuipers).
Betere nazorg nodig
De Lange is naar eigen zeggen geschrokken van het percentage van 9,3 dat binnen 2 jaar alsnog overlijdt. Bij patiënten die een overdosis drugs hebben genomen, gaat het zelfs om 12,3 procent. “Dat is erg hoog. Waarschijnlijk wordt het een stuk lager als er betere en intensievere nazorg is. Vermoedelijk vooral voor de risicogroepen zoals drugsverslaafden en mensen die een mislukte zelfmoordpoging hebben ondernomen.”
In het onderzoek is alleen gekeken naar volwassenen en niet naar kinderen die met een vergiftiging die op de ic zijn opgenomen. (ANP)